Foto: AFP/Lehtikuva. Titanic lämnade hamnen i Southampton 10 april 1912.

Kring fyrtio finländare drunknade med Titanic

"Här är riktigt god accommondation (boende). Allt är rent och snyggt. Stora promenaddäck och ljusa, friska rum."

Så här skrev Jacob Johansson, en 34-åring från Nykarleby, om lyxkryssaren Titanic. Han var på väg till Amerika för andra gången, och hans fru och fyra barn skulle följa med senare.

Ödet bestämde annorlunda. Johansson drunknade den 15 april 1912. Hans lik hittades i havet efter olyckan. Förutom honom hittades även resterna av tre andra finländare. Nästan 40 andra försvann för gott.

Drygt 60 finländare reste med Titanic. Endast 20 av dem räddades.

Nationalarkivet har samlat ihop de finländska minnena av Titanic i en internetutställning.

Mamman drunknade med barnen

Maria Panulas och hennes fem söners sista resa började från Ylihärmä. Hennes make Juho hade korsat Atlanten redan tidigare och väntade på familjen i New York.

När Titanic krockade med isberget letade Maria efter sina äldsta söner Jaakko och Ernest, vilka befann sig på avdelningen för vuxna män. Anna Turja, som överlevde olyckan, berättade att hon träffade Maria och hennes yngsta barn på däcket.

Den gråtande modern berättade att en dotter hade drunknat redan i Finland. Nioåriga Emma drunknade i vårfloden i Lappo å 1910.

Även Helga Hirvonen såg Maria Panula med barn på däcket just innan den sista livbåten lade ut. Enligt historien blev Maria och det yngsta barnet erbjuden en plats i livbåten, men hon nekade till den efter att de äldsta barnen vädjade: "Mor, låtom oss alla dö tillsammans".

Fartygen växlades

För vissa passagerare hade fartygen växlats på grund av kolstrejken i England. Till exempel hade Helsingforsborna Elin och Pekka Hakkarainen bokat biljetter på fartyget Mauretania, men hamnade på grund av strejken på Titanic. Paret hade gift sig bara tre månader tidigare. Elin överlevde olyckan, Pekka dog.

Anna Lahtinen var däremot redan bänkad i en av livbåtarna, men steg ur den när hon insåg att hennes make William hade blivit ombord. Lyyli Sivén, en av överlevarna, berättade att William var kolugn och rökte på en cigarr. Anna var nervös, men sade att hon ville drunkna tillsammans med sin man.