Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Centerns miljonär förespråkar måttlighet

Företagaren Juha Sipilä är knappt torr bakom öronen som politiker, men han räds inte tävlan mot Centerns gamla rävar. Första pris är ju att bli partiordförande.

Riksdagsledamot Juha Sipiläs ringa politiska erfarenhet avslöjades när han på tisdagen meddelade att han ställer upp i Centerns ordförandeval men först i går kallade till presskonferens för att presentera sin pamflett Mot 2020-talet – Centern med en ingenjörs ögon. Det var tunnsått med journalister på presskonferensen.

Sipilä sitter sin första period i riksdagen, invald från Uleåborgs valkrets. Det är Centerns starkaste fäste och ursprungligen var siktet inställt på att återerövra den vice ordförandepost partidistriktet förlorade på partikongressen för två år sedan.

När partiordförande Mari Kiviniemi meddelade att hon inte ställer upp för återval ändrade Sipilä sina planer. Nu vill han bli nummer ett.

– Jag har suttit bara ett år i riksdagen men har desto längre erfarenhet från företagsvärlden. Dessutom har många ansett att Centern nu behöver en ledare som kommer lite utifrån, förklarar Sipilä.

Sipiläs företagarkarriär har varit framgångsrik. Han blev VD för företaget Solitra som drygt trettio. I dag är han femtio och miljonär, leder investeringsbolaget Fortel Invest och sitter i en rad företagsstyrelser. Det är inte underligt att Sipilä när han lägger ut texten flitigt hänvisar till erfarenheterna.

– När man jobbat på och företaget gjort ett bra resultat har marknadskrafterna ändå tyckt att det inte är tillräckligt. Ingenting tycks räcka till i det jag kallar girighetens ekonomi. Vi borde tänka om och gå in för måttlighetens ekonomi.

Måttlighet ska enligt Sipilä gälla både belöningssystemen och utnyttjandet av naturresurserna.

Sipilä berättar att många undrat varför han valt Centern och inte Samlingspartiet. Svaret är att han i Centerns ideologi ser rätt balans mellan inställningen till människan, ekonomin och naturen, Dessutom förespråkar partiet decentralisering och driver de fattigas sak enligt lärofadern Santeri Alkios teser.

Sipilä är en förespråkare för nytänkande i ekonomin men i så kallade samvetsfrågor är han konservativ.

– För mig är de kristna värderingarna viktiga. Partiets ideologi och de personliga värderingarna kan inte stå i konflikt med varandra, men det här behöver inte gälla i inställningen till enskilda frågor.

Hur förhåller du dig till samkönade äktenskap?

– Jag anser att äktenskapet är en institution mellan man och kvinna, men samkönade par ska kunna ordna sitt förhållande på samma sätt.

Än adoptionsrätt för samkönade par?

– Barnets bästa ska vara utgångspunkten. Därför är jag inte säker på att de ska beviljas den rätten.