Tre finländare åtalas för muthärva i Costa Rica

Tre finländare åtalas för subventionsbedrägeri i samband med muthärvan i Costa Rica.

Instrumentarium och finländarna som var anställda av dotterbolaget hade enligt riksåklagaren Jukka Rappe gett sina samarbetspartner i Costa Rica summor avsedda för mutor. Enligt åklagaren användes totalt 8,7 miljoner euro till mutor och betalningar för lagenliga tjänster i anknytning till affären.

Den costaricanska staten köpte sjukhusapparatur för nästan 40 miljoner euro. En del av apparaturen var tillverkad i Finland.

De tre finländarna åtalas för grovt givande av muta och grovt subventionsbedrägeri. Sex costaricaner har redan dömts i muthärvan.

Åtalen för subventionsbedrägeri handlar om att de misstänkta överdrivit storleken på den andel av apparaturen som var tillverkad i Finland. Staten beviljade cirka 12 miljoner euro i räntestöd för affären.

Enligt riksåklagaren skulle affärerna knappast ha blivit av om försäljningsprocessen gått rätt till och räntestödet hade uteblivit.

–Costaricanerna skulle knappast ha börjat handla apparater i Finland och fixa finansiering via en finländsk bank om denna faktor inte funnits med, säger Rappe.

En av de åtalade friades eftersom han inte gett ut felaktiga uppgifter med avsikt.

Sex dömda

Härvan har redan behandlats inom rättssystemet i Costa Rica. Sex personer har dömts i landets högsta domstol och bland dem finns före detta presidenten Rafael Angel Calderon. Direktören för socialförsäkringskassan dömdes också, liksom två ledande tjänstemän. De dömdes till mellan två och tre års fängelse.

Ärendet har utretts av polisen i Finland sedan 2007. Rappe uppger att utredningen dragit ut på tiden bland annat för att polisen tvingats beställa många utredningar från Costa Rica och gå igenom stora mängder material på spanska.

De finländska åtalen leder sannolikt till rättegång först efter årsskiftet. En förberedande session i rätten väntas däremot bli av i höst.