Hirvisaaris assistent överklagar bloggnyhet

Sannfinländska riksdagsledamoten James Hirvisaaris assistent Helena Eronen tänker klaga hos Opinionsnämnden för massmedier över mediernas sätt att reagera på ett av hennes blogginlägg.

I bloggen på tidningen Uusi Suomis webbplats skriver Eronen att Turun Sanomat, som var först med att skriva om det uppmärksammade inlägget om armbindlar som kunde underlätta polisens arbete, förvrängde innehållet som aldrig var menat som annat än ett skämt.

Eronen säger att medierna inte har rätt att medvetet missförstå människor på ett sätt som kränker dem grovt. Journalisterna har som uppgift att verka för sanningen, inte emot den, säger Eronen, som också överväger andra åtgärder.

Ordföranden för den sannfinländska ungdomsorganisationen, Simon Elo, stöder Eronen. I sitt uttalande påpekar Elo att nyheten förmedlades med rubriken "Assistent till riksdagsledamot kräver att minoriteter bär armbindlar", även om ingen i verkligheten krävt något alls.

–Allt började med Turun Sanomats tendentiösa och förvridna nyhet, men alla andra måste ha fattat att källan, alltså blogginlägget, inte kan förstås på det sättet.

Elo säger journalisterna ofta beter sig som ett lämmeltåg: när en går vilse följer alla andra efter.