Foto: Leif Weckström. James Hirvisaari anser att journalisterna är fräcka och lögnaktiga när de skriver om Sannfinländarnas åsikter om minoriteter.

Sannfinländskt skandalinlägg upprör

Sannfinländarnas gruppordförande Pirkko Ruohonen-Lerner såg rött när hon läste det senaste skandalinlägget om att minoriteter borde förses med märken som gör det lättare för polisen att identifiera dem. Riksdagsassistenten som skrev inlägget borde få sparken, säger hon.

Riksdagsledamot James Hirvisaaris (Sannf) assistent Helena Eronen skrev i går ett blogginlägg som för tankarna till Tredje Rikets inställning till minoriteter. Hon ansåg att utlänningar borde förses med ett märke på ärmen som informerar polisen om deras etniska bakgrund. Också finlandssvenskar och sexuella minoriteter kunde enligt henne åläggas bära märken.

Inlägget spreds som en löpeld på webben innan det plockades bort. Eronen säger till FNB att det hon skrev inte motsvarar hennes verkliga åsikter.

– Jag har alltid varit en vän av svart humor. Alla förstår det naturligtvis inte. Det här var en felbedömning. Min tanke gällde vilka metoder polisen har att tillgå för att bekämpa organiserad brottslighet och olaglig invandring, om de inte var som helst får be att få se identitetspapper av personer som ser skumma ut.

Eronen försäkrar att hon absolut inte vill att nazitiden i Tyskland upprepas, men:
– Vad är smaklöst och vad är inte? Det har skämtats om nazisterna ända sedan andra världskriget och det leder alltid till någon form av uppståndelse.

Läs mer i morgondagens tidning.