Grafik: Mikael Bobacka

Kaos i Ingås småbåtshamnar

Obekräftade båtplatser och försenade räkningar. Problemen i Ingås småbåtshamnar började när kommunen lämnade över ansvaret till ett aktiebolag.

– Nu börjar isarna gå och båtsäsongen inleds. Räkningen brukar komma i mars. Man blir ju dödsstressad, säger båtägaren Clas Gripenberg.

Gripenberg har inte fått någon bekräftelse på om han får behålla sin båtplats. Han har inte heller sett röken av någon räkning. Samtal till de ansvariga inom bolaget ledde ingen vart. Till slut skickade han ett mejl till Ingå kommun.

Fram tills i år skötte kommunen om småbåtshamnarna. I fjol grundades aktiebolaget Ingå båthamn, som tills vidare helt ägs av kommunen. Nu ansvarar bolaget för hamnen i Ingå Kyrkby och disponerar över hamnarna Sonasund och Svenviken. Sammanlagt rör det sig om cirka 640 båtplatser.

– Vi har haft trubbel med båtregisterprogrammet, datorerna och programmeringen. Allt har räckt längre än vi trott. Vi borde ha inlett jobbet tidigare. Det har skötts lite oprofessionellt, medger styrelseordförande Barbro Viljanen.

Enligt henne får alla som haft båtplatser behålla dem. De resterande bekräftelserna skickas ut den här veckan och fakturorna inom nästa vecka. En delorsak till förseningen är också att det länge var oklart hur stor hyra kommunen vill debitera för bryggorna.

– Jag är förvånad över att kommunen lämnar över administreringen i händer som är inkapabla att sköta den, säger Gripenberg.

Enligt Viljanen beslöt man inom kommunen att skapa ett aktiebolag efter åratal av krångel med båtplatserna. Bland annat har kommunen anklagats för att använda skattemedlen fel.

– Till exempel båtägarna har ansett att inkomsterna från hamnavgifterna inte investeras i hamnen.

Båtägare från Helsingforsregionen har visat stort intresse för småbåtshamnarna i Ingå. Viljanen uppskattar att cirka fyrtio procent av båtplatserna innehas av båtägare som bor på annan ort än Ingå.

Det är meningen att hamnbolaget ska disponera över Sonasund och Svenviken, men kommunen tvingades rycka in i sista stund. Kommundirektören Jarl Boström bekräftar att kommunen kontaktats av oroliga båtägare.

– För en vecka sedan skickade vi ut bekräftelser och räkningar för Sonasund och Svenviken, men det är meningen att hamnbolaget ska sköta det. Jag tror att bolaget inte insåg hur mycket jobb det skulle bli. Man borde ha anställt en projektchef, säger Boström.