Kommunerna kan inte tvingas till reform

Kommunreformen kan inte genomföras så att regeringen ritar en karta och säger att så här blir det. Det är den största reformen av Finlands offentliga sektor genom tiderna och det är de kommunala beslutsfattarna som bär ansvaret för att bygga upp servicestrukturen, säger statsminister Jyrki Katainen (Saml).

–Jag har märkt att känslan av tvång väcker irritation i många kommuner. Det har lätt till en knut som vi måste lösa eftersom vi måste få de kommunala beslutsfattarna att själva genomföra reformen. Fakta talar för reformen, men det finns också många andra värden, sade Katainen på en lunch med föreningen Politiska journalisterna i dag.

På fredag ska kommunerna ha lämnat in sina utlåtanden om de föreslagna utredningsområdena.

–Då ser vi om det är en helhet som tilltalar både staten och kommunerna och sedan börjar vi göra utredningarna, säger Katainen.

Försvarar tvåspråkigheten

På tal om det tillspetsade språkklimatet säger Katainen att det vore väldigt ofinländskt att skapa motsättningar mellan folkgrupperna utgående från modersmålet. Man bör vara på alerten när en folkgrupps ställning ifrågasätts på allvar.

–Det vore väldigt ofinländskt, onordiskt och ociviliserat och därför gäller det att vara på sin vakt.

Katainen konstaterar att språkdiskussioner förs tidvis, men att det gäller att se upp för att läget inte ska försämras till den grad att det stör den nationella harmonin, vilket skett i vissa europeiska länder.

–Finland har alltid varit ett tvåspråkigt land med två kulturer och kommer alltid att vara det, det tror jag. Finskan och svenskan är en del av den finländska identiteten, definierar Katainen.

En annan fråga är vilka orsakerna är till att språkdebatten tillspetsas. Dem måste man kunna åtgärda, säger Katainen.

–Men det lönar sig också att erkänna om det skett saker som provocerat motsättningar mellan språkgrupperna, för ingen ska behöva tolerera känslan av ojämlikhet. Tvåspråkigheten är ju jämlikhet, inte ojämlikhet.