Foto: Colourbox

Tävlingen om Arktis hårdnar

Klimatförändringen och det smältande istäcket i Arktis öppnar för en enorm marknad i området. Framför allt oljeborrningen och sjöfarten gynnas av de krympande ismassorna.

Ryssland, Norge och Kanada är aktiva i området, men också Finland är med i leken. Det arktiska området finns med i regeringsprogrammet och Finland har en egen arktisk strategi. Hur väl den tillämpas är sedan en annan fråga.

Ur affärssynvinkel sett har Finland kommit långsamt igång, säger vd:n för det statsägda Arctia Shipping, Tero Vauraste.

–Vi har fått några beställningar på isbrytare, och två kombiisbrytare, Fennica och Nordica, ska delta i oljeborrningsprojekt i arktiska Alaska i tre somrars tid.

Vauraste säger att Finland är det enda landet med know-how som spänner från fartygsplanering till fartygsverksamhet. Det är något vi enligt honom borde utnyttja.

–När det gäller isbrytare bör vi bygga materiel som används året om, inte bara hundra dagar om året.

Finland har full beredskap

Experten Timo Laukkanen på Finlands Näringsliv tror att den internationella kapplöpningen till Arktis ännu inte kommit igång.

–Än så länge handlar det stora ord men få konkreta projekt.

Laukkanen säger att ett konkret exempel på Finlands arktiska partnerskap med Ryssland är det ryskfinländska varvet Arctech Helsinki Shipyard. Finland kan också medverka i till exempel havsforskning, infrastrukturbygge och gruv- och skogsindustri.

–Eftersom Finland inte har territorium i Arktis blir vår roll att vara teknologileverantör, säger Laukkanen.

Enorma miljörisker

Den ekonomiska exploateringen av Arktis medför enorma miljörisker, något som ingen av aktörerna i området förnekar. Miljöorganisationen Greenpeace anser att Arktis, precis som Antarktis tidigare, borde fredas från industriell verksamhet. Sjöfarten och fiskenäringen i området borde få klara spelregler.

Tapio Laakso, programdirektör för Greenpeace i Finland, är besviken över att klimatförändringen och den medföljande issmältningen, som orsakats av fossila bränslen, ses som en möjlighet att borra efter mera olja och gas. Han säger att Finlands strategi talar vackert om den känsliga miljön men att ord och handlingar inte stämmer överens.

–Finland har ingen sådan know-how som skulle göra oljeborrningen säkrare. I sin arktiska strategi konstaterar Finland att det med nuvarande teknik är helt omöjligt att bekämpa olja i frusna havsområden.

Laakso är speciellt orolig över Rysslands verksamhet i de arktiska områdena.

–I Sibirien förekommer det konstant oljeläckor. Samma aktörer som inte klarar av att borra olja till lands på ett tryggt sätt håller nu på att flytta sin verksamhet till havs.