Så sjönk Titanic – se video

Lyxkryssaren Titanic avseglade på sin första och sista resa från Southhampton i Storbritannien för exakt hundra år sedan.

En tyst minut hölls i dag i Southampton, varifrån Titanic avgick för 100 år sedan. På tolvslaget, exakt ett sekel efter avfärden, ekade en inspelning av det legendariska skeppets vissla över hamnen.

Det största och mest luxuösa passagerarfartyget på sin tid gjorde strandhugg i Frankrike och på Irland före den ödesdigra överfarten över Atlanten.

Titanic krockade med ett isberg sent på kvällen den 14 april och sjönk på några timmar. Över 1500 människor drunknade och bara cirka 700 överlevde haveriet.

Förlisningen blev ett hårt slag särskilt mot Southhampton, som var hemort för tre fjärdelar av Titanics besättning. Över en natt förlorade staden 549 invånare, som i många fall var familjens enda försörjare. Bara en fjärdedel av besättningen på över 700 klarade sig.

En längre video om Titanic hittar du här.

Över 60 finländare ombord på Titanic
  • Det fanns åtminstone 63 finländska passagerare ombord på Titanic.
  • 20 av finländarna räddades.
  • Största delen av finländarna var tredje klassens passagerare, vars relativa andel av de omkomna var störst.
  • Bland de omkomna fanns bland annat finländska Maria Panula och hennes fem söner. Familjens far hade rest till Förenta staterna i förväg.