Stefan Lindh bjuder ut sonen Oscars gamla terrängcykel för 100 euro. Dotterns dito från USA vill han ha 50 euro för, men är redo att diskutera priserna. Oscar, 14, brukar köpa men inte sälja på nätet. Enligt honom säljer man hellre sina grejer till någon kompis. Foto: Dan Andersson

Loppmarknaderna på nätet växer

Det har aldrig varit lika lätt att sälja en gammal soffa – och lättare ska det bli.

Begagnatsajterna konkurrerar som bäst om vem som är störst och mest användarvänlig. Nästa steg är att börja tjäna på verksamheten, vilket inte nödvändigtvis behöver betyda att soffannonsen börjar kosta. Toris vd Jussi Lystimäki kan till exempel tänka sig att sälja frakttjänster.

Han tror att tjänsteutbudet på sajten kommer att växa och att potentialen på prylsidan är enorm.

– Vårt mål är att uppnå samma effekt som Blocket i Sverige, folk som inte tidigare sålt något på nätet börjar leta igenom sina garderober, säger Lystimäki.

Professor Visa Heinonen vid Helsingfors universitet tror att det ökande intresset för att köpa begagnat inte är en modefluga, utan att det på sikt kan förändra köpvanorna. Att köpa dyrare produkter med ett bra andrahandsvärde kan bli förmånligare än att köpa motsvarande produkter billigt.

Läs mer i tisdagens Hbl!

Här kan du sälja gratis
Huuto.net och Keltainen pörssi ägs av Sanomakoncernen. På nätauktionen huuto.net måste man vara registrerad, medan keltainenporssi.fi nöjer sig med en epostadress.
Tori.fi ägs av norska Schibsted som har motsvarande sajter i nitton andra länder, bland annat Blocket i Sverige. Kräver ingen registrering.
Nettimarkkina.com ägs av NettiX som hör till Otava-koncernen. Kräver registrering.
Myyjaosta.com ägs av Alma Mediapartners, som till 65 procent ägs av Alma Media. Resterande 35 procent ägs av Arena Partners, som i sin tur ägs av tidningarna i mellersta Finland. Kräver registrering, genom att identifiera sig med nätbankskoder får man en grön id-bricka.
Findit.fi som också har svenska sidor är populär i Österbotten. Kräver ingen registrering.