Utanför rättssalen i Oslo i September. Arkivfoto:Erik Johansen

Breiviks mentala status testas på nytt inför rättegång

Inför rättegångsstarten kommer massmördaren Breiviks mentala status ännu en gång att testas.

Är Anders Behring Breivik mentalt frisk och därmed ansvarig för sina handlingar? Den frågan har gått som en röd tråd genom den norska förundersökningen. Inför rättegångsstarten kommer nu ännu en genomgång av massmördarens mentala status.

Före offentliggörandet på tisdagen är inget känt om vad den nya undersökningen, gjord av psykiatrikerna Terje Tørrisen och Agnar Aspaas, innehåller. Men många anser att den redan i och med sin metodik är bättre än den föregående, hårt kritiserade, utredningen.

Den stora frågan är om den nya undersökningen funnit att Breivik visste vad han gjorde när han försökte spränga regeringskvarteren i Oslo i luften och sedan sköt ihjäl 69 unga människor på Utøya den 22 juli i fjol. Den förra undersökningen fann att Breivik var så psykotisk att han måste dömas till tvångsvård och inte kan dömas till fängelse.

Dygnsobservation

- Det säger sig självt att denna nya rapport bör ha större tyngd. Bland annat har man gjort dygnsobservationer av Breivik i tre veckor, något som ger en helt annan inblick i hans psyke över tiden än den tidigare undersökningen.

Det säger Mette Yvonne Larsen, en av de samordnande målsägarbiträdena i fallet. Det var hon som tillsammans med en rad kolleger i januari krävde en ny sinnesundersökning med nyutnämnda experter.

Om den nya undersökningen hävdar motsatsen till den förra, alltså att Breivik är tillräknelig och kan dömas till fängelse, får rätten ett bedömningsproblem.

Annat kan avgöra

Expertisen är inte enig. En del anser att undersökningarna bör ses som likvärdiga och att det först under rättegången kommer att avgöras vilken av dem som avgör. Det betonas dock också att om undersökningarna drar olika slutsatser så kan rätten komma att bortse från båda.

- Om två sakkunnig-rapporter spretar åt var sitt håll kan rätten helt enkelt bestämma att den övriga bevisningen får avgöra, säger en av Norges mest kända advokater, Harald Stabell.Är Anders Behring Breivik mentalt frisk och därmed ansvarig för sina handlingar? Den frågan har gått som en röd tråd genom den norska förundersökningen. Inför rättegångsstarten kommer nu ännu en genomgång av massmördarens mentala status.

Före offentliggörandet på tisdagen är inget känt om vad den nya undersökningen innehåller. Den förra utredningen fann att Breivik vid 22 juli-dåden förra året var så psykotisk att han måste få tvångsvård och inte kan dömas till fängelse.