Oro för ny serieskytt i Frankrike

Fyra mord med samma vapen och en gärningsman som försvunnit på skoter. Frankrike befarar en ny serieskytt — men i så fall med högst oklara motiv.

-Det här oroar oss, men som i varje brottsutredning så gör vi allt vi kan för att ta reda på vem som ligger bakom det här, sade inrikesminister Claude Guéant till radiokanalen Europe 1 på fredagen.

Då hade i torsdags en 47-årig kvinna av algeriskt ursprung skjutits ihjäl utanför sitt hem i Grigny, söder om Paris. Dessförinnan har ytterligare tre personer i samma område — en 35-årig kvinna i Juvisy i november, hennes 51-årige granne i februari och en 81-årig man i Ris-Orangis i mars — skjutits ihjäl på liknande sätt och uppenbarligen med samma vapen.

En man som haft ett förhållande med det första offret greps i december och erkände, men har sedan dess tagit tillbaka. Eftersom han suttit häktad kan han inte ha utfört något av de andra morden.

Inget tyder än så länge på politiska eller religiösa motiv, även om tillvägagångssättet påminner om Toulouse-islamisten Mohammed Merahs mördande i mitten av mars.

- Alla är chockade. Hon kände sig inte hotad. Hon var en vanlig människa, säger en av det senaste offrets grannar till AFP.

 

Fakta: Franska mord

Fransk polis utreder fyra mord i departementet Essonne, söder om Paris. Offren har uppenbarligen skjutits med samma, lågkalibriga vapen — den första med flera skott, de andra med enstaka skott i huvudet. Morden har inträffat i närheten av större motorvägar, vilket underlättat för gärningsmannen att snabbt försvinna.

Tillvägagångssättet påminner starkt om hur islamisten Mohammed Merah under en dryg vecka i mars sköt ihjäl tre fallskärmsjägare och en lärare och tre barn på en judisk skola i tre dåd i Toulouse-trakten, innan han själv dödades av polisen.