Flippinerna

Kristna fanatiker korsfäste sig i Filippinerna

I USA värper haren ägg på påsken, i Filippinerna låter kristna turister slå spikar genom händerna, i Nederländerna bärs ett upplyst kors genom Rotterdam till Erasmusbron och i Jerusalem vandrar katolska pilgrimer via Dolorosa. Följ med bildspelet över påskfirandet i världen.

Kristna fanatiker har enligt traditionen låtit korsfästa sig i Filippinerna på långfredagen.

Trots den katolska kyrkans avoga inställning till den grymma traditionen lockar tillställningen turister till Filippinerna påsk efter påsk.
Den här gången korsfästes ett tjugotal personer, bland dem 44-åriga Arturo Bating. Bating deltog för första gången, och spikades fast i träet med två stycken tio centimeter långa spikar genom händerna.

–Det här är ett löfte jag gett Gud för att han ska bespara min familj från sjukdomar, motiverade Bating efter prövningen.
–Det var lite smärtsamt, men det gick att stå ut.

En del lät fästa också sina fötter, och en person fick föras med ambulans till sjukhus på grund av sina blödningar.
Filippinerna är det största katolska landet i Asien med ungefär 75 miljoner troende.

I Jerusalem trängdes kristna och judar

Jerusalem kryllade av påskfirande kristna och judar på långfredagen. Tusentals katoliker och protestanter trängdes på dagen på gamla stadens gator när de följde i Jesu fotspår längs via Dolorosa, smärtans väg. Några av vallfärdarna bar på stora kors.
Hundratals poliser övervakade festligheterna.
Tre judiska högeraktivister greps medan de transporterade en get i närheten av gamla stans murar. Polisen misstänker att de tre männen försökte ta sig till al-Aqsamoskén för att offra geten. Enligt lokala medier är en av de gripna en känd bosättningsaktivist som försökte genomföra en likadan provokation i fjol.
Israels armé har spärrat av Västbanken för två dagar.