Foto: Hbl-arkiv/Niklas Tallqvist

Wallins bostadsköp väcker förvåning

Varför fick Stefan Wallin 2001 köpa en bostad av stiftelsen för Åbo Akademi när stiftelsens strategi är att äga alla bostäder i huset i fråga? Stiftelsens ordförande Christoffer Taxell kontrar med att undra varför medierna just nu tar upp en gammal affär som ingalunda varit hemlig.

Försvarsminister Stefan Wallin (SFP) har gjort bostadsaffärer med Stiftelsen för Åbo Akademi, samtidigt som han suttit i stiftelsens delegation, skrev Ilta-Sanomat i går.

Enligt tidningen köpte Wallin och hans hustru en bostad av stiftelsen för 1,2 miljoner mark år 2001. Omräknat i euro blir summan drygt 200 000. 2009 köpte stiftelsen tillbaka bostaden för 398 000 euro.

Wallin säger till IS att det var frågan om en helt normal bostadsaffär som gjordes för att man vill flytta till ett enfamiljshus. Huoneistokeskus skötte försäljningen och utgångspriset var 465 000 euro. För det priset gick 147 kvadratmeter på Vårdbergsgatan 8 i Åbo ändå inte åt.

Fastighetschef Bill Anckar förklarar för IS att köpet följer stiftelsens nuvarande strategi. Man koncentrerar sina köp till vissa hus och strävar efter att äga alla bostadsaktier i dem.

– Strategin fastslogs 2005 i och med att jag trädde till. Före det var strategin inte tydlig, säger stiftelsens skattmästare Kjell Sundström till Hbl.

Stiftelsen för Åbo Akademi äger 250 lägenheter, av vilka några fortfarande är så kallade strölägenheter.

– Dem säljer vi när de blir lediga för att allt mer koncentrera ägandet till två till tre hus. Där köper vi när tillfälle ges och det spelar ingen roll för oss vem som säljer.

Varför ska stiftelsen äga bostäder?

– Det är en normal del av verksamheten. Det är trygga och lönande investeringar.

Var det en bra affär att sälja lägenheten till Wallin för 1,2 miljoner mark?

– Det kommenterar jag inte, men jag har fullt förtroende för dem som då tog beslutet.

Hur ser du på uppståndelsen kring bostadsaffären?

– Jag har svårt att förstå den. Vem som helst som ägt en lägenhet under 2000-talet har gjort vinst när lägenheten har sålts. Hur stor vinsten är beror på många olika omständigheter, menar Sundström.

Minister Christoffer Taxell är styrelseordförande för stiftelsen för Åbo Akademi. När Wallin köpte lägenheten var Taxell vice ordförande. Han vill inte ta ställning till den gamla affären.

– Den operativa ledningen har ansvar för bostadsaffärerna och därför kommenterar jag inte.

Varför såldes bostaden till Wallin?

– Beslutet fattades av den operativa ledningen och jag kommenterar inte, men förklaringen är säkert mycket enkel. Den här affären var offentlig för länge sedan och det skulle vara bra att fundera på varför man nu tar upp den.

Taxell påpekar att Wallin 2001 ingalunda var en politiker som fick fördelar.

– När han köpte bostaden var han din kollega, han jobbade som journalist på Åbo Underrättelser.

Wallin sitter sedan årsskiftet i styrelsen för stiftelsen för Åbo Akademi.

Också polisen i Egentliga Finland är intresserad av bostadsaffären, enligt MTV3. Kriminalkommissarie Kirsi Alaspää säger att polisen har bett stiftelsen om en redogörelse över affärerna. Någon förundersökning har inte inletts.