Foto: AFP/Lehtikuva/Andrei Pungovschi

Stubb tar upp romfrågan i Bukarest i dag

Europaminister Alexander Stubb kommer att diskutera frågan om romerna då han besöker Rumänien i dag – men den här gången får han bara ta del av regeringens svar.

Resan till Bukarest var inbokad redan några veckor före den hätska debatten om rumänska romer i riksdagen förra veckan, men ämnet kommer att ligga på bordet.

Det var under frågetimmen i torsdags som Alexander Stubb (Saml) reagerade mot tonen i debatten om tiggeri. Bland andra Jussi Halla-aho (Sannf) och partikamraten Ben Zyskowicz (Saml) ansåg att tiggeri skulle förbjudas i lag.

Stubb träffar i dag tre rumänska ministrar i Bukarest, utrikesminister Cristian Diaconescu, Europaminister Leonard Orban och näringsminister Lucian Nicolae Bode.
– Det är ett fact finding-uppdrag. Jag vill förstå vad det gäller, vad orsakerna är och vad vi kan göra på europeisk nivå, säger Stubb.

Stubb kommer inte att diskutera med andra parter än regeringen den här gången.
– Informationen kommer från regeringsrepresentanterna. Den kommer förstås att vara subjektiv men det finns också möjlighet att höra vår ambassad, som följt med den här frågan, säger Stubb och oroar sig inte så mycket.

– Jag har varit i sådana situationer förut där jag får ta det jag hör med en nypa salt.

Öppet för Schengen
Stubb kommer att ta upp situationen ur finländsk synvinkel och det faktum att tiggeriet varit föremål för debatt. Han strävar ändå efter att vara diplomatisk. Stubb anser själv att tiggeri och fattigdom är sådant som ska åtgärdas där roten till problemet finns. Han sade i riksdagen att han inte kommer att koppa ihop tiggerifrågan med den fria rörligheten.

Under den animerade debatten i riksdagen sade Stubb att roten till tiggeriet borde åtgärdas på internationell nivå men att han ”inte var säker om de tongångar som används här i riksdagen är de rätta”.

Har tongångarna skadat möjligheterna att diskutera i Bukarest?
– Det tror jag inte. Det är fråga om realiteter, men jag invände mot att man inte kan stämpla ett helt folk som vissa ledamöter har gjort. Vi vill ju alla nå en lösning.

Rumäniens Schengenmedlemskap stod också på agendan. Enligt Stubb håller Finland fast vid sin syn att Rumänien och Bulgarien kan komma in i Schengen i två steg om länderna uppvisar tillräckliga framgångar när det gäller att motverka korruption och utveckla rättsväsendet.

– Vi vill inte blockera Rumäniens Schengenmedlemskap, säger Stubb.

En utvärdering av kriterierna när det gäller korruption och rättsväsende kommer att ske i sommar.