Foto: Hbl-arkiv/Niklas Tallqvist

PTT: Matpriserna spås gå upp i snitt 3,5 procent

Priserna på livsmedel stiger långsammare i år än i fjol, tror Pellervo ekonomisk forskning PTT. PTT spår att matpriserna i år går upp med i snitt 3,5 procent, det vill säga lika mycket som konsumentpriserna överlag.

I fjol steg livsmedelspriserna klart snabbare än de övriga konsumentpriserna bland annat på grund av höjda direkta och indirekta skatter.

–Tills vidare finns det inga uppgifter om skattehöjningar som direkt skulle påverka konsumentpriserna, konstaterar PTT i ett pressmeddelande.

Däremot blir det nästa år en allmän höjning av mervärdesskatten vilket enligt PTT sätter fart också på livsmedelspriserna.

Priserna på kött och mjölkprodukter stiger i år mer än priserna i snitt. PTT räknar med att köttpriserna stiger med 5 procent och priserna på mjölkprodukter med 4,5 procent.

Däremot stiger priserna på bröd och spannmålsprodukter med bara 2,5 procent.

De stigande köttpriserna beror på att det inte längre finns lika mycket billigt importerat kött på marknaden. Prisnivån på mjölkprodukter beror på att konsumenterna har blivit mer intresserade av dyrare produkter.