Henriksson hoppas få medtävlare

Carl Haglund har sammankallat till presskonferens på onsdag. Då väntas han meddela om han ställer upp i ordförandevalet för Sfp. Anna-Maja Henriksson blev först ut på plan i kampen om vem som ska leda SFP, när hon i morse meddelade att hon ställer upp.

Justitieminister Anna-Maja Henriksson kallade  till presskonferens föra att meddela att hon känner stor entusiasm inför utsikten att bli ordförande för Svenska folkpartiet.

– Efter diskussion med mig själv och min familj har jag fattat mitt beslut. Det är ett naturligt steg för mig att ställa upp i ordförandevalet. Jag känner också att jag har ett starkt stöd på fältet.

Henriksson hoppas att hon inte är den enda som kandiderar.

– Det är bara roligt om vi blir fler.

Hur förklarar du det kärva språkklimatet?

– Senaste riksdagsval visade att många vill göra politik på att lyfta fram negativa känslor gentemot det andra nationalspråket. Det här är oerhört negativt, men så kan det gå när man är ute efter snabbvinster i politiken.

En del har ansett att Stefan Wallin med sitt handlande i Dragsvikaffären har bidrog till att språkklimatet blivit kärvare?

– Så är det inte. Dragsvik är bara ett fall av många. Under förra valperioden hade vi Karlebyfrågan, då Centern med all makt drev på en orientering norrut. Dragsvik gjordes till ett case bara för att det är där beväringar utbildas på svenska. Det är ganska billigt.

Vilken slutsats drar du av Dragsvikaffären?

– Vi måste vara tydligare och berätta varför vi behöver de svenska strukturerna. Vi måste våga stå på oss och kämpa för våra rättigheter. Vi kräver samma rättigheter, inget mer.

Varför var Wallin inte tillräckligt tydlig?

– Ingen är fullkomlig. Vi gör alla misstag, men man ska kunna förlåta dem.

Henriksson ville ännu inte uttala sig om Wallins framtid som försvarsminister efter ordförandevalet.

Samtidigt som hon lade ut texten publicerades en lång lista på personer som vill att SFP:s Europaparlamentariker Carl Haglund ska bli partiordförande.

– Vi undertecknade, en stor skara lokalavdelningsordföranden, krets- och partistyrelsemedlemmar, kommunalt förtroendevalda med mera, har samlats kring ett upprop för Carl Haglunds kandidatur, står det i pressutskicket.

Också Svensk Ungdom gick i dag ut med ett pressmeddelande där de stöder Haglund. 

När Hbl ringer upp säger Haglund att han känner sig omtumlad av det stora understödet.

– Jag är ödmjukt chockad. Jag visste ju nog att mina stödtrupper höll på med det här, men jag förstod inte att stödet skulle bli så kompakt. Det här gör det lättare att tacka ja och svårare att säga nej. Nu måste jag sova på saken.

Haglund orndar en presskonferens i morgon och väntas då meddela om han ställer upp. 

– Blir det ja är chanserna att bli vald hyfsade. Det handlar ändå inte om mina chanser, utan om hur partiet ska handla och hurudan politik vi ska bedriva. Skillnaden mellan mig och Anna-Maja är i och för sig ganska liten.

Försvarsminister Stefan Wallin meddelade på fredagen att han inte ställer upp för omval som partiordförande på partidagen i sommar.

Wallins statssekreterare Marcus Rantala har meddelat att han inte ställer upp i valet. Inte heller Svenska riksdagsgruppens ordförande Mikaela Nylander står till förfogande.

SFP väljer ny ordförande i Karleby i juni.