Foto: Lehtikuva/Mika Kanerva

Flera krockar har skapat kaos i Tammerforstrakten

Hundratals bilar har fastnat i trafiken i Tammerforstrakten. Åtskilliga krockar på riksvägarna 3 och 9 ledde till att trafiken kröp fram i flera timmar på måndagseftermiddagen och kvällen.

Måndagens snöfall ledde till ett ordentligt trafikkaos i Tammerforstrakten. Också inne i staden rådde trafikkaos.

Trafikverket har uppmanat bilisterna att undvika att köra på vägarna i trakten. Överkonstapel Sakari Tuominen på polisen i Birkaland sade att han inte hade sett ett liknande kaos tidigare.

– Det råder ett ytterst svårt vinterväglag eftersom snöfallet är ymnigt och vägarna är hala. Många bilar hade dessutom redan sommardäck, sade Tuominen på måndagskvällen.

Vid sjutiden på kvällen kunde polisen berätta att minst en person hade skadats allvarligt medan över tio hade fått lindrigare skador. Det kan finnas över hundra bilar som har blivit skrot, trodde Tuominen.

Flera personbilar, minst en buss och några långtradare är inblandade i olyckorna som har lett till att hundratals bilar har fastnat i flera kilometer långa köer på vägarna.

Femtio bilar i samma krock

Trafiken började gröta ihop sig då det inträffade en seriekrock mellan tio bilar på riksväg 3 vid fyratiden. Den ledde till att 50 bilar hamnade in i samma krock. Ungefär vid samma tidpunkt inträffade en seriekrock på riksväg 9.

Där löpte trafiken mot Jyväskylä fortfarande inte på kvällen på avsnittet mellan Lakalaiva och tunneln i Karkuvuori. Överkonstapel Tuominen sade att bilkön är upp till tio kilometer lång.

På riksväg 3, det vill säga den västra ringvägen löpte trafiken inte mot Jyväskylä och inte heller mot Helsingfors på avsnittet mellan anslutningarna till Lakalaiva och Sääksjärvi.
Till en början använde man gamla riksväg 3 som omväg men också där grötade trafiken ihop sig.

Också på många andra ställen i Tammerforstrakten inträffade avkörningar och mindre krockar. Många mindre vägar var avstängda på grund av att bussar och långtradare inte kom upp för backarna.

Polisen hann under måndagen inte tala med alla som hade varit inblandade i krockarna. De uppmanas kontakta polisen via webben på adressen kirjaamo.pirkanmaa@poliisi.fi.

Väglaget är mycket dåligt i Birkaland och Mellersta Finland där det har snöat hela dagen. Totalt har ett 140-tal krockar rapporterats.

Olyckor har också inträffat i Nokia och Birkala. I Orimattila skadades båda förarna i en frontalkrock.