Foto: Emilia nyberg

Civarna vill inta Dragsvik

Dragsvik kunde bli en modern central för utbildningen av civiltjänstgörare i Finland. Hbl kom över stödföreningen Civiltjänstgörarnas vänners alternativa plan på hur man kunde använda Dragsvik efter 2015.

- I takt med att antalet civiltjänstgörare ökar behöver vi se över våra lokaler, säger stödföreningens kassör Juuso Vapaakansa (obunden VF/SFP).

I dag ordnas grundutbildningen för alla civiltjänstgörare vid Lappträsks utbildningscentral. Centralen börjar nu bli trångbodd vilket har föranlett att stödföreningen kartlägger andra alternativ.

Den 28 dagar långa grundutbildningen är gemensam för alla civiltjänstgörare, men det finns en möjlighet att specialisera sig inom antingen befolkningsskydd, skydd av kulturskatter eller medborgarfärdigheter. Vapaakansa ser att man i Dragsvik kunde kombinera specialinriktningarna med en intensivkurs i svenska.

- Att lära ut landets andra språk är också ett sorts skydd av kulturskatter, påpekar han.

Raseborg säger nej

På Raseborgs stadskansli tas på man på säng av de nya uppgifterna om Dragsvik.

-Det är för tidigt att säga ännu, men vi både hoppas och tror ju att garnisonen ska leva kvar som hittills. Dessutom vill vi ogärna förknippas med civiltjänstgörare, säger en tjänsteman som vill vara anonym.

Också på företagarhåll i Raseborg är man skeptisk till de alternativa planerna. Håkan "Kassler" Karlfolk, som driver en liten pizzeria utanför garnisonsområdet i Dragsvik, skjuter ner förslaget.

- Vi lever mycket på försäljningen av öl och pizza när beväringarna har kvällspermission. Vi skulle nog få se över vårt utbud riktigt ordentligt om det kommer en massa vegetarianer hit.

Stora visioner

På Civiltjänstgörarnas vänner har man stora planer för garnisonsområdet. På den kartskiss som Hbl tagit del av finns många nyheter. Bland annat hoppas man kunna skapa ett modernt digitalt bibliotek för skivor och böcker med fredstema. Vapaakansa hoppas att man med det nya biblioteket kan slå två flugor i en smäll.

- För det första hoppas vi kunna få ett något högre statsstöd om vi också har ett bibliotek. Det kunde delvis finansiera renoveringen av de mögelskadade byggnaderna. För det andra hoppas vi kunna locka många ålänningar till utbildningen när vi har en fredsprofil.

Stödföreningen kommer att överlämna sitt förslag till både Arbets- och näringsministeriet och till Försvarsministeriet inom kort. Vapaakansa är optimistisk.

- Jag tror att åtminstone SFP ställer sig bakom förslaget. Det här skulle vara ett snyggt sätt för dem att rädda Dragsvik.

Jarl Rask
skribenten gör sin civiltjänst på Hbl