Foto: Hbl-arkiv/Leif Weckström

Var femte åker ska bli ekologisk

På 20 procent av Finlands åkerareal ska det skördas ekologiska grödor år 2020. Jordbruksministeriet lovar att stödja både produktionen av och efterfrågan på ekoprodukter.

Jord- och skogsbruksministeriets planer på att öka andelen åkerareal med ekologisk odling från nuvarande 8 procent till 20 procent 2020 saknar inte ambitioner.

- Vi måste jobba hårt, men det finns goda skäl att göra det, så som hållbart nyttjande av lokala naturresurser, säger jordbruksminister Jari Koskinen (Saml).

I dag är efterfrågan på ekologisk mat klart större än utbudet. Ekobranschens organ Pro Luomu pekar på elva så kallade flaskhalsar som bromsar en gynnsam utveckling. I dag dras branschen med en svår växtvärk.

- Branschen är liten men växer fort. Då måste vi få alla aktörer i branschen att dra åt samma håll, säger Marja-Riitta Kottila på Pro Luomu.

I dag är produktionskedjan bräcklig. Livsmedelsindustrin, handeln och storköken vågar inte alltid satsa fullt ut då tillgången på ekoråvaror känns osäker. Producenterna å sin sida vågar inte alltid gå över till ekoodling eftersom omställningen är total och måste göras mycket långsiktigt. I slutändan står konsumenten som inte kan köpa så mycket ekologiskt som hon vill, och då det går är det onödigt dyrt.

Där ligger några förklaringar till att ekoprodukterna står för bara 1,3 procent av den totala livsmedelsförsäljningen. Finland ligger långt efter länder som Sverige, Danmark och Tyskland.

- Vi måste göra ekoprodukternas mervärde tydligare, förbättra koordineringen i branschen och återställa förtroendet och samarbetet mellan aktörerna, säger Kottila.

Hon hänvisar till en undersökning som visar att alla aktörer i ekosektorn bedömer att de själva är väldigt engagerade medan felet finns hos de övriga aktörerna. Länkarna i kedjan skyller helt enkelt på varandra.

Ministeriet lovar att jobba för både produktionen och konsumtionen av ekologiskt ökar och att utbudet blir mångsidigare. Här behövs hjälp från Bryssel. EU förnyar som bäst sin jordbrukspolitik. Under nästa stödperiod 2014-20 kommer ekobönderna att få ett separat stöd. Tidigare har ekoproduktionen subventionerats med en andel av miljöstödet.

- Men det är klart att vilka strategier vi än skriver ner leder vårt papper ingen vart om inte branschen ser till att det blir rättning i leden och börjar samarbeta på allvar, säger jordbruksministeriets kanslichef Jaana Husu-Kallio.