Foto: Polisen

Polisen hade ögonen på Forum-rånarna

De tre estniska männen som på torsdagskvällen rånade guldsmedsaffären Kulta-Kamari i köpcentret Forum hade bevakats av polisen "redan en tid".

Då de på torsdagen slog till mot Kulta-Kamari gick två av dem in i butiken medan en stannade utanför för att säkra att de inte stördes. En av männen i affären distraherade försäljaren medan den andra började tömma vitrinen. Polisen säger att mannen utanför butiken tydligen slog larm och männen försökte fly med värdeföremål värda flera tiotusen euro. De tre männen, i åldrarna 24, 28 och 38, åkte genast fast i närheten av affären och allt stöldgods kom till rätta.

Kriminalkommissarie Jukka Larkio säger att männen redan tidigare väckt polisens intresse då de rört sig i närheten av flera guldsmedsaffärer i Södra Finland.

– De hade inte kommit så långt att de försökt råna någon affär, men de kartlade situationen. Av någon anledning valde de att slå till mot Kulta-Kamari på torsdagen. Polisen hade följt med deras förehavanden redan en tid.

Kan du närmare specificera hur länge polisen hade ögonen på rånarna?

– En tid. Jag kan inte vara noggrannare än så. Men det var alltså med sitt beteende som männen väckte polisens intresse.

På torsdagskvällen rånades även guldsmedsaffären Tillander på Centralgatan. Larkio säger att inget tyder på att de båda rånen på något sätt var kopplade till varandra.

– Det är exceptionellt men det var en slump.