Foto: Lehtikuva/Mika Kanerva

Orivesi-skytten ville åt ex-flickvän

Den 23-årige man som i dag avlossade sex skott i samskolan i Orivesi misstänks för mordförsök och orsakande av fara.

Det var antagligen ett strandat förhållande med en 16-årig kvinnlig elev som fick den 23-årige mannen från orten att skjuta med ett jaktgevär i högstadiet i Orivesi i dag. Flickan hade brutit förhållandet i februari vilket mannen hade svårt att godkänna.

Polisen letade efter ynglingen redan för ett par veckor sedan då han försvunnit tillsammans med flickan. Föräldrarna hade anmält henne försvunnen. Flickan hittades oskadd därpå följande dag och föräldrarna har sökt om besöksförbud.

Polisen har en bra bild av dagens händelser. Skytten gick på förmiddagen till en affärsfastighet på Ahteentie och bad om att få tala med flickans pappa, en man född 1962.

– Jag gick för att se vem som ville tala med mig. Jag kände igen honom och han sköt direkt. Eller försökte skjuta, sade pappan till Iltalehti.

Ynglingen avlossade två skott med en lyspistol. Det första utlöstes inte och mannen hann väja undan för det andra skottet och skadades lindrigt i armen. Enligt tidningen sade skytten inte ett enda ord.

Pappan sade till Iltalehti att både dottern och föräldrarna ville bryta kontakten med ynglingen. Flickans mamma sade till Iltasanomat att mannen hade trakasserat flickan en längre tid men att de aldrig egentligen sällskapat. Enligt henne hade mannen vid ett flertal tillfällen kommit till familjens hem för att få tala med flickan. Besöken har anmälts till polisen.

Sköt genom dörren

Efter skotten i affärsfastigheten tog sig ynglingen till högstadiet i Orivesi och knackade på dörren till klassrummet på tredje våningen där flickan fanns tillsammans med tretton andra elever och en manlig lärare.

Dörren var låst men läraren gick för att se vem som ville in. Han lyckades slå igen dörren och ynglingen sköt sex skott mot dörren med ett jaktgevär. Ingen skadades eftersom eleverna och läraren lyckades ta skydd. Även väggkonstruktionerna skyddade människorna inne klassrummet trots att mannen siktade mot skolbänkarna.

Skolans övriga elever och personal fick meddelande om vad som var på gång och då polisen kom till platsen var alla elever inne i klassrummen och dörrarna var låsta.

Mannen greps då han var på väg ut ur skolan.

– Polispatrullen var i färd med att ta på sig skyddsutrustning då han kom ut. Han löd då polisen kommenderade honom att ge ifrån sig sitt vapen, säger kriminalkommissarie Jari Kinnunen som leder utredningen till FNB.

Hade lagligt vapen

Skolans rektor Timo Hakulinen kommenterade skottdramat för Yle och han berömde elevernas och lärarnas ageranden. Eleverna kördes vid halvtolvtiden med två bussar till idrottshallen i Orivesi där de fick krishjälp.

Skytten hade licens för tre vapen. Jaktgeväret han använde hade han licens till, lyspistolen var också lovlig men mannen själv hade ingen licens till den. Förutom jaktgeväret hade han licens till ett gevär och ett miniatyrgevär. Licenserna var tidsbegränsade och var i kraft till 2015.

Inrikesminister Päivi Räsänen (KD) tillfrågades i en intervju för MTV3 om det var rätt av polisen att inte ta ifrån mannen hans vapen då ett besöksförbud hade sökts mot honom.

– Det här är en sak som måste redas ut, sade Räsänen till MTV3.

Hon påminde om att det är möjligt att dra in en vapenlicens om innehavaren anses utgöra en fara. Räsänen säger att polisen i Birkaland internt undersöker om man gjorde rätt i fallet med Orivesi-skytten.

I kväll meddelade polisen att mannen förts till polishäktet och att han hörts en gång. På måndag ska han begäras häktad vid tingsrätten i Birkaland.

– Han har inte berättat något relevant, sade kriminalkommissarie Jari Kinnunen.