Foto: Lehtikuva/Roni Rekomaa

Hovrätten dömer rwandiern till livsstid för folkmordsbrott

Rättegången om folkmordet i Rwanda har redan kostat de finländska skattebetalarna närmare fem miljoner euro och mera blir det. Försvaret tänker nämligen ansöka om besvärstillstånd hos Högsta domstolen och gå till och med ännu längre om det behövs.

Helsingfors hovrätt dömde i dag den 61-årige baptistpastorn Francois Bazaramba till livstids fängelse för folkmord i Rwanda 1994.

Enligt hovrätten gav Bazaramba order om att sju personer skulle dödas. Till skillnad från tingsrätten ansåg hovrätten också att han själv dödade flera personer. Dessutom ledde han bland annat angrepp mot tutsier, spred propaganda mot tutsier och gav order om att deras hem skulle brännas.

–Bazarambas avsikt var att helt eller delvis utrota tutsierna som grupp i Rwanda, heter det i hovrättens pressmeddelande.

Minst 800 000 människor dog under det tre månader långa folkmordet i Rwanda då hutuer mördade tutsier och moderata hutuer.

Dyra rättegångar

Bazaramba har nu suttit fängslad i fem år. Under den tiden har en omfattande förundersökning och två grundliga rättegångar ordnats. Fångvårdens kostnader närmar sig 0,4 miljoner euro, förundersökningen kostade 1,3 miljoner euro och rättegångarna har hittills kostat cirka 3 miljoner euro.

Man beslutade i tiden att målet behandlas i Finland eftersom en åtalad inte nödvändigtvis får en rättvis rättegång i Rwanda.

Bazarambas försvarare Ville Hoikkala säger att Bazaramba är besviken, men han mår förvånansvärt bra efter omständigheterna.

–Han är en sådan här farfars-pastorsgestalt som andra fångar vill lätta sina hjärtan för, säger han.

Bazaramba har hela tiden bestridit sin skuld. Försvaret har hävdat att en del av bevismaterialet mot Bazaramba hade fåtts genom att tortera fångar i fängelser i Rwanda.

–Vi går vidare till Högsta domstolen och säkert också till FN:s kommitté mot tortyr. Vi anser att det förekommit allvarliga brott mot konventionen mot tortyr när bevis som har skaffats med hjälp av tortyr har godkänts, sade Hoikkala i dag.

Hovrätten går i sin dom igenom många aspekter av tortyrproblemet och skilt för varje vittne. Hovrätten godkänner fångarnas vittnesmål. Rätten ansåg att behandlingen av fångarna inte påverkade deras berättelser i denna rättegång.

Straffet avtjänas i Finland - resten är oklart

Personer som döms i Finland avtjänar vanligen också straffet här. Med vissa länder, närmast europeiska, finns avtal som gör att straffet kan avtjänas i fångens hemland. Finland har inget sådant avtal med Rwanda.

Bazaramba kom till Finland 2003 som flykting från Zambia. Han har ett tidsbundet uppehållstillstånd. Det har enligt Hoikkala beviljats för att det skulle vara omänskligt att skicka honom tillbaka till Rwanda. Han har också en finsk fru som arbetar.

En utländsk medborgare brukar vanligen utvisas efter att fängelsestraffet är avtjänat.

Migrationsverket kommenterar inte enskilda fall. Direktören för immigrationsenheten Heikki Taskinen säger att utvisningar alltid övervägs från fall till fall. Då beaktas bland annat hur länge personen har vistats i Finland, familjeband, hur allvarligt brottet är och risken för att bli förföljd.