Foto: Leif Weckström. Bygget av hotellet vid Westerby gård blev startskottet för det som senare skulle bli företaget Oy Byggcraft Ab, där Tom Bäckström är en av tre delägare.

Frihet och vinstchans sporrar entreprenörer

Tom Bäckström är precis den sortens företagare som staten vill se flera av. Visst tycker han att beskattningen är orimligt hård, men i det stora hela är han nöjd med livet som företagare. Han är numera också arbetsgivare och företaget växer för varje år som går.

– Det är många som vill starta eget, som har en idé men inte vågar. Det krävs en viss typ av engagemang och det är mycket man måste lära sig och ta reda på, säger Tom Bäckström.

Det är på Westerby gård i Ingåtrakten som Bäckström berättar om sin vardag som företagare inom byggbranschen. Det var här, med projektet att bygga ett hotell, som företaget Oy Byggcraft Ab fick sin början. De som jobbade med bygget konstaterade att samarbetet fungerade bra och grundade ett företag tillsammans.

I dag har Byggcraft tre delägare, två anställda och två underleverantörer på heltid. Trots att man startade företaget under det mörka året 2009 har verksamheten gått mycket bra.

– Jag började med byggande som hobby för över tio år sen. Jag hade inte tänkt mig en verksamhet i den här skalan, att bygga hotell och ha anställda, säger Bäckström.

Under det andra året med Byggcraft fördubblades omsättningen och också efter det har efterfrågan varit stor. Om Bäckström ska lista något negativt med att vara företagare är det byråkratin.

– Det blir mycket pappersjobb. Men det finns ju hjälp att få bara man vet var man ska leta efter den.

Vad är det då som sporrar Bäckström och hans kollegor att driva ett eget företag och att ge upp semest­rar och lediga dagar?

– Friheten motiverar. Fast sen blir det ju ändå inte så att man kan ta ut lediga dagar när man tycker. Och möjligheten till vinst sporrar ju också.

Den i Esbo födda Bäckström konstaterar att han själv som företagare har möjligheten att vara flexibel med inkomsten, men de anställda ska ha lönen på sitt konto den dag man kommit överens om.
– När det gäller skatteplaneringen får man ta hjälp av bokförare.

Knivskarp konkurrens

När Bäckström öppnar dörrarna på Westerby gård lämnar kängorna spår av lera efter sig och arbetskläderna skvallrar om det som han senare bekräftar: helst jobbar han med det praktiska. Timmarna på kontoret är ett nödvändigt ont.

– Nästa milstolpe kunde vara att anställa någon som kan ta hand om det administrativa helt och hållet.

På tal om framtiden. Så länge som Bäckström trivs med det han gör och företaget är lönsamt är det just det här han vill jobba med, men några garantier finns det inte. Familjen väntar tillökning i sommar och dottern är så liten att ett generationsskifte inte är någonting han behöver tänka på.

– Jag jobbar med det här så länge det lönar sig och är roligt. Alltid vill man ju se en vinst, men det får inte bli det som styr. Då blir det fel, och fuskjobb, säger Bäckström, som blivit van vid att konkurrera med företag där man fifflar med skatter och arbetskraft för att kunna sänka priserna.

Politikerna längtar efter tillväxt och företagsamhet trots att skattesystemet inte gynnar den som vill starta eget. Bäckström tycker att han bemötts neutralt av myndigheterna. Men visst har omgivningen åsikter om ett företag som blomstrar.

– Man möter alla sorters attityder. Egentligen får man inte vara framgångsrik i Finland, men som företagare strävar man ju efter det. Man måste vara ödmjuk, ha fötterna på jorden och veta att situationen snabbt kan förändras.