Foto: EPA/Xuan Hui

Apple lovar bättre arbetsförhållanden i Kina

It-bolaget Apple och dess underleverantör Foxconn har kommit överens om att de anställda i Kina ska få bättre arbetsförhållanden och högre löner.

Det är bolagens svar på en färsk rapport från den amerikanska medborgarorganisationen Fair Labor Assocuation. Där anklagas Foxconn för flera brott mot lagarna på arbetsmarknaden.

Apple lät organisationernas inspektörer granska arbetsförhållandena på Foxconn och andra underleverantörer i Kina. En undersökning som organisationen gjorde bland 35 000 kinesiska arbetare visade att arbetarna hade mycket långa arbetsdagar och inte fick ersättningar för övertid.

Taiwanesiska Foxconn är amerikanska Apples största underleverantör. Foxconn tillverkar också produkter åt bland andra Nokia, Motorola, Sony, Hewlett-Packard och Dell. Bolaget har fått uppmärksamhet bland annat genom en självmordsvåg bland de anställda för två år sedan.

Apple och Foxconn är mycket viktiga aktörer inom teknologiindustrin. Deras överenskommelse tros därför leda till bättre löner och arbetsförhållanden i andra företag som utnyttjar kinesisk arbetskraft.