Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari

Vehviläinen och Sailas bad Finnairs aktieägare om ursäkt

Finnairs bolagsstämma var föremål för ovanligt stort intresse både bland aktieägarna och medierna. Ovanligt var också att förre styrelseordföranden, minister Christoffer Taxell dök upp i talarstolen.

Christoffer Taxell kom till stämman på sin efterträdare Harri Sailas begäran. Han höll ett känsloladdat och grundligt tal där man motiverade varför den förra styrelsen besluten fattade besluten om att anställa Mika Vehviläinen som vd, ge honom en bostadsförmån och ge bonusar till bolagets nyckelpersoner.

Taxell bad inte om ursäkt för besluten, men medgav att man i ljuset av det man nu vet kunde ha gått ut med uppgiften om Vehviläinens anställningsbonus på 180 000 euro. Styrelsen tog initiativet till bonusprogrammet för nyckelpersoner i syfte att hålla dem kvar i bolaget, sade Taxell.

Taxell, som lämnade Finnairstyrelsen i fjol, svarade inte på frågor från bolagsstämman. Den uppgiften fick i stället Ursula Ranin som medlem i den avgående styrelsen. Ranin förklarade bland annat att valet av nyckelpersoner som är berättigade till bonus grundade sig på åsikter som den tidigare vd:n Jukka Hienonen framfört på styrelsens begäran.

Trots allt ståhej kring bolaget var Taxell fortfarande nöjd med det rekryteringsbeslut som fattades efter Hienonens avgång 2009.

–Vehviläinen visade sig vara en lyckad rekrytering. I själva verket hör rekryteringen till de bästa jag själv varit med om, sade han.

Offentlig avbön

Däremot fick aktieägarna höra beklaganden och offentligt avbön från nuvarande styrelseordföranden Harri Sailas och vd Mika Vehviläinen.

–Jag har fått mig en läxa. Det är inte nog att hålla sig inom lagens ramar, man måste också tänka på hur allt ser ut, sade Sailas.

Både Vehviläinen och Sailas sade sig vara "ofantligt ledsna".

Vehviläinen tillbakavisade ändå anklagelserna om att han hemlighållit bonusarna. Han framhöll att han hade krävt att man öppet redovisar för dem i årsberättelsen i år. Det var i år bonusarna utföll till betalning.