Unga nationalister De här ungdomarna marscherade "mot islamisering och för frihet" på den så kallade Ryska marschen i Moskva i fjol. Foto: Anna-Lena Laurén

Ryska nationalister vill ha majoritet i duman

Det blir snart betydligt lättare att grunda politiska partier i Ryssland. Resultatet är att partifältet i nästa dumaval troligen blir stort, i synnerhet vad nationalistpartier beträffar.

MOSKVA Snart kan vem som helst bilda ett politiskt parti i Ryssland. I början av nästa vecka stadfäster president Dmitrij Medvedev en ny lag som underlättar registreringsprocessen betydligt. Ett parti behöver inte längre ha 40 000 medlemmar för att få registrera sig – det räcker med 500.

– Den här reformen stärker Medvedevs position. Han behöver stöd från ett mångpartisystem eftersom samarbetet med Putin inte kommer att hålla i evigheter, säger statsvetaren Igor Jurgens, som arbetar för Institutet för modern utveckling, till Kommersant.

Det finns ett hundratal partier i Ryssland, men bara sju har tillåtits registrera sig. Till exempel oppositionspartiet Parnas som leds av bland annat Boris Nemtsov och Vladimir Ryzjkov har inte kunnat ställa upp i val eftersom de har förvägrats registrering.

Det största oppositionspartiet Kommunisterna anklagar nu Kreml för att liberalisera partisystemet i akt och mening att skapa en mängd små, svaga partier. Andra är rädda för att liberaliseringen kommer att leda till en explosion av nationalistpartier. Ryssland har en mängd nationalistpolitiker som leder mindre organisationer, vilka hittills inte har kunnat registrera sig som partier. Nu är de i startgroparna.

– Vi tänker registrera oss som parti och vårt mål i nästa dumaval är inte att få tio procent av rösterna. Vi vill ha två tredjedelar, vi riktar oss mot den politiska mitten, säger Valerij Solovej, som leder nationalistorganisationen Novaja sila (Ny kraft), till Kommersant.