Foto: AFP / Lehtikuva

Strauss-Kahn åtalas i ny prostitutionshärva

Prostituerade, poliser och pengafiffel - franske före detta IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn är på nytt indragen i en sexbrottshärva. Nu åtalas han för del i koppleriskandalen.

Det var när fransk polis började nysta i prostitutionshärvan, med nordfranska staden Lille som nav, som den plötsligt stötte på ett bekant namn. Snart var Dominique Strauss-Kahn, för detta IMF-chef och spådd framtida presidentkandidat, än en gång i strålkastarljuset, misstänkt för allvarliga sexbrott. På måndagen åtalades han, enligt hans advokater, mot sitt nekande.

– Han säger bestämt att han inte är skyldig till dessa handlingar, sade advokaten Michard Malka.

Enligt åklagare släpptes Strauss-Kahn mot en borgen på nästan 90 000 euro.

Den skandalösa historien, med uppgifter om fester organiserade av illegala prostitutionsnätverk, har kommit att involvera såväl affärsmän som poliser. Genom att missbruka företags pengar ska gästerna ha betalat notan.

Strauss-Kahn är dock utan tvivel den mest namnkunnige misstänkte. I fjol åtalades han, först i USA och sedan i Frankrike, misstänkt för sexbrott. Båda åtalen lades ned men på onsdag ska hans advokater i New York tillbaka till domstol då ett civilrättsligt fall mot honom inleds.