Foto: Lehtikuva/Jarno Mela

Finland förbereder cyberförsvar

Trianglar i olika färger blinkar på en karta över Europa. En av trianglarna finns lite sydost om Uleåborg.

–Ett sabotageprogram har angripit någons hemdator. Användaren upptäcker det inte nödvändigtvis själv, säger dataadministrationschef Catharina Candolin, som ansvarar för Försvarsmaktens cyberfrågor vid Huvudstaben.

Kartan som uppdateras varje kvart synas noggrant vid cyberförsvarsövningens lägescentral i Gräsviken i Helsingfors. Under övningen försvarar sig nio lag på olika håll i världen mot cyberattacker från ett annat lag. Angriparna har stulit en promemoria från ett av teamen och försöker slå till mot webbplatser.

Målet med den tre dagar långa övningen är att utbilda myndigheterna i att försvara sig mot nätattacker.

Hundratusentals attacker

Kommunikationsverket uppskattar att det varje år sker hundratusentals attacker mot datanät i Finland. En attack kan fälla en myndighets webbplats, men om den är riktad mot till exempel el- eller vattendistributionen kan den lamslå hela samhället. En stat, en kriminell organisation eller en enskild aktivist kan ligga bakom attacken.

Det är väldigt problematiskt att definiera cyberhoten och identifiera angriparna.

–Himlen är gränsen för det som vi måste förbereda oss på, sade statsminister Jyrki Katainen (Saml) när han bekantade sig med övningen i dag.

För att få klarhet i hoten kommer en cybersäkerhetsstrategi att göras upp i år. Målet är att skapa ett nätverk för att förbättra beredskapen vid attacker.