Estonian Air börjar flyga mellan Helsingfors och Tallinn

Estländska flygbolaget Estonian Air börjar flyga mellan Helsingfors och Tallinn igen. Till en början blir det tre turer om dagen, men bolagets vd Tero Taskila säger att man inom två år ska utöka till sex turer om dagen.

Estonian Air satsar enligt Taskila på att ta över en betydande andel av trafiken mellan Helsingfors och Tallinn med hjälp av låga priser. Taskila blev bolagets vd i början av juni i fjol.

– Målet är 100 000 passagerare om året på rutten, sade Taskila.

I fjol transporterade Estonian Air totalt 678 000 passagerare och i år räknar bolaget med drygt 850 000 passagerare.

På Helsingforsrutten sätter bolaget till en början in ett propellerturbinplan av typen Saab 340. För närvarande pågår ett anbudsförfarande om nästa plantyp på rutten. Det blir antingen fråga om ett ATR-plan av EADS eller Bombardiers plantyp Dash.

Estonian har redan flygtrafik på Joensuu och Jyväskylä. Nästa vecka börjar bolaget också trafikera på Kajana.

Låga kostnader

–Estonian Air har som strategi att utveckla direkta flygförbindelser från Estland och att stärka Tallinns position som center för flygtrafik. Vi betjänar varken Finnair eller SAS med matartrafik, det står inte i vårt intresse, sade Taskila.

Enligt honom är bolagets kostnadsstruktur dess trumfkort. Enhetskostnaderna är 30–40 procent lägre än konkurrenternas, sade han.

Nästa år koncentrerar sig bolaget på att sanera sin ekonomi och stärka ställningarna i Skandinavien och Baltikum.

Bolaget ägs till 49 procent av SAS och till en tredjedel av estländska staten. AS Cresco äger de resterande aktierna.