Bagdad stolt värd för Arabförbundet

Bagdad rustar för fred, pompa och makt. För första gången på över 20 år är Iraks huvudstad värd för det mäktiga Arabförbundet, och mycket vatten har flutit i floden Tigris sedan senast.

Arabförbundet med dess 20-talet medlemmar och observatörer samlas i Bagdad på torsdagen för ett toppmöte som avslutas på lördagen. Vid mötet kommer bland annat utvecklingen i Syrien samt de politiska och ekonomiska förändringarna i regionen att dryftas.

Fasadputsning

Men för Bagdad och dess omkring sex miljoner invånare är det en stolt återgång till att vara en mäktig stad med stort inflytande på den internationella arenan. Efter årtionden av förtryck, krig och oro har Bagdad haft ro nog att kunna putsa upp sin fasad för omkring 450 miljoner euro.

Den tidigare ödesdigra motorvägen till Bagdads flygplats har fått ny asfalt och 22 villor har byggts för arabledare på besök.

–Det här är ett erkännande att Irak, som land, nu kan axla detta ansvarstagande, säger biträdande utrikesminister Labid Abbawi till AFP.

Men hot om terrordåd hänger ändå tungt över Bagdad, och säkerhetsexperter varnar för att anfall kan komma att ske genom "indirekt eldgivning", det vill säga med granater och fjärrstyrda bomber.

Säkerhetsarrangemangen är rigorösa. 4000 extra poliser och soldater bevakar mötet, helikoptrar hovrar över staden och viktiga knutpunkter stängs av.

Men medan Bagdad håller andan och hoppas, så gör den våldsamma historien sig påmind utefter floden Tigris stränder som skär genom staden.

Dramatisk utveckling

Det senaste arabiska toppmötet i Bagdad hölls 1990, då Saddam Hussein var diktator i Irak. Sedan dess har Irak startat två krig och invaderats lika många gånger, Hussein är avrättad och sekteristiskt våld har sargat staten.

Det senaste årets dramatiska utveckling i flera grannländer, som Tunisien, Egypten och Libyen, samt de pågående striderna i Syrien är tydliga tecken på förändringens vindar.

Och flera av de som deltar i mötet har säkert personliga minnen från mötet i Syriens huvudstad Damaskus 2008, då Libyens ledare Muammar Gaddafi varnade för att fler ledare kunde komma att avrättas likt Saddam Hussein.

Då brast många av ledarna för 300 miljoner araber ut i skratt.