Vehviläinen utfrågas på Finnairstämma

Finnairs mindre aktieägare får denna vecka tillfälle att fråga ut bolagets vd Mika Vehviläinen och bolagets styrelse. Bolagsstämman hålls på onsdag i Helsingfors mässcentrum.

Polisen har inlett en förundersökning om Vehviläinens bostadsaffär med pensionsförsäkringsbolaget Ilmarinen. Polisen undersöker om affären innebar ett mutbrott.

På bolagsstämman väljs också en ny styrelse för Finnair. Nomineringsutskottet fick lov att hastigt utarbeta en ny kandidatlista sedan minister Heidi Hautala (Gröna), som i regeringen ansvarar för statens ägarstyrning, meddelade att de styrelsemedlemmar som varit med om att besluta om extra bonusar för ledningen inte kan behålla sina poster.

Det här innebär att bara styrelsens ordförande Ilmarinens vd Harri Sailas och Kemiras tidigare vd Harri Kerminen kan behålla sina syrelseposter. De var inte styrelsemedlemmar år 2009 då bonusbeslutet fattades.

Fortsatta förluster

Bakom bostads- och bonusaffären ligger dock frågor som är viktigare för Finnairs framtid. Bokslutet visar att förlustspiralen vid bolaget inte är över. På grund av pressen från lågprisbolagen måste Finnair fatta nya sparbeslut och bolaget letar nu efter en samarbetspartner inom den förlustbringande Europatrafiken. För att förenkla letandet har Hautala föreslagit att staten kunde avstå från sin aktiemajoritet i Finnair.

Finnar säljer sin cateringrörelse till Lufthansas dotterbolag LSG Sky Chefs och försöker komma överens med personalgrupperna om nya sparåtgärder. Piloterna, den tekniska personalen och servicepersonalen förhandlar vidare, men flygvärdinnorna och stewarderna har däremot fått nog.

Finnair har i år inte mycket att erbjuda aktieägarna. Aktiekursen har gått ner kraftigt. I fjol låg den över 10 euro per aktie men i år har den rört sig kring 8 euro. Finnair har ingen vinstutdelning i år. Den senaste vinstutdelningen till aktieägarna skedde år 2008.