Nyzeeländsk kritik delvis befogad

Den nyzeeländska kritiken mot Finland är inte helt obefogad. Finland hade i december cirka en procentenhet större arbetslöshet än Nya Zeeland. Dessutom visar statistiken att det i Finland begås avsevärt fler mord och självmord i förhållande till folkmängden.

Finland var det tredje landet i världen som införde kvinnlig rösträtt, men också på den punkten var Nya Zeeland ett steg före.

Finland kan i alla fall trösta sig med att landet placerar sig bättre än Nya Zeeland i Pisa-undersökningen om inlärningsresultaten bland skolelever.

Nya Zeelands trafikminister Gerry Brownlee himlade sig i fredags över den finländska mordstatistiken och arbetslösheten och sade att man i Finland inte respekterar kvinnor.

Härvan togs upp också i under kärnsäkerhetsmötet i Sydkorea på måndagen. Nya Zeelands premiärminister John Key beklagade regeringskollegans uttalanden när han träffade president Sauli Niinistö i Sydkorea, uppger Yles nyheter.

Niinistö drog sig till minnes 1990-talet då han själv var finansminister.

–Många i Finland ville följa den nyzeeländska modellen. Den aktuella diskussionen i Nya Zeeland började med att man där ville följa den finländska modellen. Kanske de här två någon gång i framtiden kombineras till en enda perfekt modell, sade Niinistö enligt Yle.