Foto: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa. Ari Rahkonen, Ilari Nurmi och Will Cardwell.

Nokia och Microsoft stöder utvecklingen av appar till Windowstelefoner

Mobilbolaget Nokia och mjukvarujätten Microsoft börjar tillsammans med Aalto-universitetet stöda utvecklande av mobiltelefonsapplikationer.

Bolagen investerar totalt 18 miljoner euro i ett treårigt program som stöder utvecklingen av applikationer och tjänster för Windows Phone-plattformen och andra Nokia-operativsystem.

Syftet är att skapa nya företag som utvecklar mobilapplikationer för Windows.

–Målet med samarbetet vi offentliggjorde idag är att skapa en generation av nya mobilföretag för att stöda utvecklandet av applikationer och tjänster, säger Ari Rahkonen, vd för Microsoft i Finland.

Bidragstagarna förbinder sig att vänta ett halvt år innan de för över sina applikationer till en annan plattform, såsom Googles Android eller Apples Iphone. Microsoft och Nokia kräver ingen andel av eventuella inkomster. Utvecklaren får fulla rättigheter till sin produkt.

Pengarna inte öronmärkta för Finland

Projektet AppCampus börjar ta emot ansökningar i maj. Chefen för utvecklingscentralen vid Aalto-universitetet, Will Cardwell, säger att man hoppas kunna dela ut de första stipendierna före slutet av juni och att de första applikationerna finns på marknaden under årets tredje kvartal.

Intresset väntas bli omfattande och globalt och pengarna är inte öronmärkta för Finland eller för studenter vid Aalto-universitetet.

–Vårt mål är Finland och Aalto-universitetet, men framför allt vill vi stärka konkurrensandan. Vi vill ta vara på de bästa idéerna, och om de kommer från Uganda, Chile eller Australien kommer vi att stöda dem, säger Cardwell.

Projektet erbjuder deltagarna lokaler, stöd och utbildning i mobilteknologi och användarvändlighet. Dessutom får de goda råd om hur man ska gå till väga när man marknadsför och utvecklar applikationerna.

–Vi förväntar oss hundratals ansökningar av studenter och företag, säger Nokias chef för produktmarknadsföring, Ilari Nurmi.

Cirka 70 000 appar för Windows

Föreberedelserna av projektet inleddes i fjol, strax efter att Nokia och Microsoft hade offentliggjort sitt samarbete. Ett av målen är att skapa fler applikationer som fungerar på Windowstelefoner. På sajten Marketplace, där man kan ladda ner appar för sin Windowstelefon, finns i dagsläget ungefär 70 000 program att välja mellan, långt färre än antalet för Android och Iphone. Rahkonen säger att mängden applikationer för Windows-plattformen ändå ökat med 300 procent under det senaste året.