Foto: Hbl-arkiv/Robert Jansson

Inga spår av Kumlingesjukan hos citykaninerna

Den fästingburna Kumlingesjukan har inte påträffats hos vildkaninerna i Helsingfors. Blodprover från över 200 kaniner innehöll inga TBE-antikroppar. – Men det bevisar inte att Helsingfors är TBE-fritt, säger virologen Anu Jääskeläinen.

Kumlingesjukan som sprids med TBE-viruset har fortfarande inte påträffats i Helsingfors, på andra håll än militärfästet på Stora Mjölö där viruset har härjat i decennier.

– Men det betyder inte att viruset inte kan finnas på andra håll, det vore farligt att påstå, säger Anu Jääskeläinen, moderskapsledig virolog på Helsingfors universitets Haartmaninstitut som jagat TBE-viruset runt stan.

Jääskeläinens team har samlat in och analyserat långt över 200 blodprover från vildkaniner, bland annat i Gumtäkt, Brunakärr och Fölisön.

– Det fanns inga TBE-antikroppar i ett enda blodprov, säger hon.

Kumlingesjukan är som mest frekvent på Åland, men på senare år har TBE-fästingarma spridit sig till hela sydvästar skärgården, delar av västkusten, sydkusten och orter i närheten av Saimen. Professor emeritus Antti Vaheri vid Haartmaninstitutet säger att viruset sprider sig österut och norrut.

– Vi har haft TBE-fall uppe i Simo i Lappland och i Varkaus och Joensuu. Dessutom har vi fått hit den sibiriska virustypen som är lite farligare än den europeiska, säger Vaheri.

I Sverige tippas fästingsommaren bli lugn eftersom vintern var kall och snöfattig. I brist på snö gick tjälen djupt och dödade sannolikt massor av fästingar som övervintrade under markskikten. I södra Finland hade vi tvärtom ett isolerande snöskikt som kan ha gynnat fästingarna, men Anu Jääskeläinen vill inte tippa om fästingsommaren blir svår eller inte.

– Snarare beror det på sommarvädret. Är det vackert rör folk sig mycket utomhus och då ökar risken för fästingbett. Jag tror människans beteende inverkar mer på antalet fästingbett än variationerna i fästingbeståndet, säger hon.

Hur som helst finns det goda orsaker till att vara försiktig och se upp med de små krypen. Många fästingar är ofarliga men andra bär på antingen TBE-viruset eller borreliabakterien. TBE kan man vaccinera sig mot, men smittas man finns ingen medicin. Borrelios kan man inte skydda sig mot på förhand men sjukdomen kan, oftast, botas med antibiotika.

Förra året påträffades 50 fall av Kumlingesjukan i Finland.

– Det kanske inte låter som så mycket men det gäller att komma ihåg att man kan bli invalid för resten av livet, säger Antti Vaheri.