Foto: EPA

Världsbankens blivande ledare en novis

USA:s president Barack Obamas kandidat till ny generaldirektör för Världsbanken överraskade på fredagen. Jim Yong Kim fanns inte på listan över förhandsfavoriterna för nomineringen.

Jim Yong Kim, 52, leder Darthmouth College -universitet och är född i Sydkorea. Till sin utbildning är Kim läkare.

Världsbanken ska ännu rösta om valet av den nye generaldirektören, men i praktiken kan Kim i och med Obamas val vara säker på att han fått jobbet.
Tidigare har namn som Hillary Clinton, USA:s utrikesminister, John Kerry, senator och Larry Summers, nationalekonom nämnts i offentligheten.

Kim har varit med och grundat organisationen Partners in Health, som erbjuder läkartjänster i krisområden som Haiti, Peru och Rwanda. Han har också lett arbetet mot hiv och aids inom Världshälsoorganisationen (WHO). Dessutom har han varit professor vid institutionen för medicin vid Harvard-universitetet.

Bekämpa fattigdom och sjukdom

Ett av Kims mål på den nya posten är att effektivare och billigare än tidigare strida mot tuberkulos och aids.

– Världsbanken är vårt effektivaste vapen i kampen mot fattigdom, sade president Obama i sitt nomineringstal.

– Det är hög tid att en person som är expert på utvecklingsproblem leder arbetet i världens mäktigaste hjälporganisation.

Skeptikerna har poängterat att Kim inte har någon som helst erfarenhet av finanspolitik eller företagsledning.

Den förre generaldirektören Robert Zoellicks mandatperiod löper ut i juni. USA har utnämnt ledaren för Världsbanken sedan organisationen grundades. Obama var ute i sista minuten, eftersom tidsfristen för nomineringen skulle löpa ut natten mot lördagen.