Foto: AFP/Lehtikuva/Gerardo Mora

Rasfråga i fokus efter dödsskjutning

Dödsskjutningen av 17-årige Trayvon Martin i Florida har fått rasdebatten att flamma upp i USA. En mängd utredningar har inletts och medborgarrättsrörelsen är på krigsstigen.

När 17-årige Trayvon Martin sköts ihjäl i Florida den 26 februari, på väg hem efter att ha handlat godis och läsk, fick nyheten bara lokal uppmärksamhet. Men upprop via sociala medier har lyft fallet till en angelägenhet i hela USA. Ett upprop på internet har samlat, 1,4 miljoner namn.

Greps inte

Trayvon Martin var på väg hem till sin fars flickväns bostad i ett bevakat bostadsområde i Sanford strax utanför Orlando efter att ha handlat godis och läsk, när han upptäcktes av en frivillig vakt, George Zimmerman. I samtal till larmcentralen berättade Zimmerman att han sett en misstänkt person och följde efter honom, trots att larmoperatören avrådde.

Vad som hände sedan är oklart men eftersom Zimmerman hävdade självförsvarsrätten har han varken gripits eller delgivits misstanke om brott. Florida antog 2005 en omtvistad lag som ger personer rätt att döda i självförsvar om de upplever risk för att de själva eller någon annan kommer till allvarlig skada, även om de skulle kunnat välja att i stället fly.

Lag ses över

Martins familj hävdar att han dödades för att han är svart, och i går samlades upp emot 20 000 människor i en park i Sanford och krävde att Martins mördare ställs inför rätta. Flera medborgarrättsaktivister talade vid mötet.

Justitiedepartementet meddelade tidigare i veckan att det inlett en granskning av fallet och på torsdagen sade Floridas guvernör Rick Scott att han tillsatt en översyn både av fallet och av den omstridda lagen om självförsvarsrätt, i dagligt tal kallad "Stand Your Ground". Ett 20-tal andra delstater har infört liknande lagar.

Polischefen i Sanford, Bill Lee, gav i går vika för den växande kritiken och sade att han lämnar sin post medan utredningen pågår. Även delstatsåklagaren Norman Wolfinger meddelade att han kliver åt sidan.