Foto: Tor Wennström. Finnairs förra styrelseordförande Christoffer Taxell flydde undan bonusfrågor i riksdagen i går.

Staten vill styra med fastare hand

I går hörde riksdagens stora utskott Finnairs tidigare styrelseordförande Christoffer Taxell och tidigare vd Jukka Hienonen. Utskottet har bett om tilläggsutredning från enheten för statens ägarstyrning. Taxell själv rusade undan journalisterna.

– Behovet av att se över statens ägarstyrning handlar inte bara om Finnair, utan det finns indikatorer från flera statsägda bolag, säger utskottsordföranden Mauri Pekkarinen (C).

Pekkarinen vill inte gå in på vilka diskussioner utskottet har fört med Finnairs förra styrelseordförande Christoffer Taxell och förra vd Jukka Hienonen. Han säger ändå att utskottet grunnar på hur man ska iaktta god förvaltningssed i statsägda bolag.

– Då är belöningar en central del.

Härvan kring Finnairledningens stora bonusar i efterdyningarna av Hienonens avgång 2009 har varit ett stort samtalsämne. Enligt Pekkarinen har man bett om en tilläggsutredning från enheten för statens ägarstyrning.

Utskottsmedlemmen Lars-Erik Gästgivars (SFP) ser det som problematiskt att staten äger börsbolag.

– Om staten inte vill ha bonussystem, är det väl bara att skriva det.

Det finns ändå ett stort men.

– Frågan är om man får styrelsemedlemmar ifall staten börjar styra för mycket.

Enligt Gästgivars ska utskottet ha sin åsikt om statens ägarstyrning klar före påsk.

Christoffer Taxell, som också förut har varit fåordig om bonusaffären inom Finnair, lekte i går katt och råtta med journalisterna i riksdagen. Den förra styrelseordföranden hade på förhand meddelat att han inte vill ge några kommentarer, med påföljden att riksdagen placerade journalisterna bakom ett band i väntan på att utskottet skulle mötas klart. När utskottsrummets dörr väl öppnades lotsades Taxell rakt in i hissen och inte ens en språngmarsch ledde till någon kommentar om bonushärvan.

Den som gick med på att säga någonting, om än väldigt sparsamt, var däremot förra vd:n Jukka Hienonen.

– Jag har inte varit med och beslutat om bonusarna och jag lämnade Finnair för över två år sedan, konstaterade Hienonen innan han rusade vidare.

I en tidigare intervju för Hufvudstadsbladet har Christoffer Taxell sagt att det var nödvändigt att ta till bonusar för att få Finnairs chefer att stanna i bolaget.