HS: Finansinspektionen utreder försäkringsbolagens insideraffärer

Finansinspektionen (FI) har börjat utreda arbetspensionsbolagens insideraffärer, skriver Helsingin Sanomat.

Enligt tidningen har Finansinspektionen skickat en hemligstämplad förfrågan till bolagen. I den ber FI bolagen om en utredning av fastighetsaffärer inom den närmaste kretsen under de senaste tio åren.

Arbetspensionsbolagen ska utreda fastighetsaffärer som har gjorts mellan bolaget och dess operativa ledning, styrelse, förvaltningsråd och anställda.

Finansinspektionen ville inte kommentera utredningen till tidningen. Utredningen hålls hemlig utgående från en undantagsparagraf i offentlighetslagen.

Polisen har inlett en förundersökning av Finnairs vd Mika Vehviläinens och Ilmarinens bostadsaffär. Dessutom har en del arbetspensionsbolag sålt semesterfastigheter via anbud som endast har gällt anställda inom bolagen.

Direktiven om insideraffärer i arbetspensionsbolag ska revideras under våren. Beslut om affärerna ska i fortsättningen fattas av bolagens styrelser och de ska rapporteras till Finansinspektionen.

Finansinspektionen har meddelat att den är för en större transparens, men har tidigare inte sett några större missförhållanden i frågan.