Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari

Utskottet behandlar Dragsviksfrågan på nytt

Frågan om Nylands brigad behandlas på nytt i utrikes- och säkerhetspolitiska utskottet den 29 mars. President Sauli Niinistö kommer även att närvara.

Socialdemokraternas alla sex ministrar ägnade onsdagsförmiddagen åt att lysna till försvarsminister Stefan Wallins (SFP) redogörelse över hur han skonade Dragsvik i försvarsreformen.

SDP-ordföranden Jutta Urpilainen är nöjd med att Wallin ställde upp men sade genast efter mötet att hon vill att han redogör för samma process en gång till, inför hela regeringen. Det ska han göra senare på onsdagen.

Tidigare i dag höll Jutta Urpilainen Stefan Wallin på halster. Precis som i tisdags svarade Urpilainen inte på om hon har förtroende för Wallin. Hon upprepade att det inte är fråga om SDP:s förtroende för Wallin utan om regeriongens handlingsförmåga.

– Det handlar om rättvisa spelregler, om att alla (ministrar) får den relevanta informationen.

Den som hade väntat sig att Urpilainen skulle bevilja Wallin syndernas förlåtelse på onsdgen tog fel. Tvärtom säger hon att det vore motiverat att ta upp hela Dragsviksfrågan på nytti regeringens utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott (Utva). Lite senare meddelade regeringen att Utva åter behandlar Dragsviksaffären den 29 mars.

– Det vore bra om Utva fick gå igenom alla alternativen en gång till. Det är klart att lagen tryggar den svenskspråkiga militärutbildningen, men det vore viktigt att diskutera alla alternativa sätt att ordna den, sade Urpilainen.

När Wallin lämnade mötet med SDP-ministrarna medgav han att han begått ett fel. Han sade att han hade beklagat det inför ministergruppen.

– Det som var helt uppenbart för mig borde ha förankrats i Utva. Då skulle jag ha haft ett starkare ryggstöd.

Wallin förnekar att hörandet i SDP-ministergruppen var förödmjukande.

– Nej, man måste vara beredd att diskutera då man gjort fel. Tål man inte kriktik ska man inte bli politiker.

Wallin tog också avstånd från tolkningen att Socialdemokraterna ställt till med ett skådespel.

– Det här är inte teater. Varje minister ställs inför tuffa utmaningar i något skede.

Wallin anser fortfarande att han har fullt mandat att fortsätta som försvarsminister.