Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto.

Jussi Niinistö …tar åt sig äran för Dragsviksaffären

Riksdagsman Jussi Niinistö tror att det var hans utspel i valkampanjen som sådde fröet till konflikten om Dragsvik.

Jussi Niinistö är försvarsutskottets ordförande och Sannfinländarnas försvarspolitiska expert. I tisdags ville han i tv flytta Nylands brigad än till Obbnäs, Kotka och Norra Karelen.

I Obbnäs säger man att det inte finns rum för 1 500 svenskspråkiga? Ska du bygga nytt eller skicka bort de finska beväringarna?

– Båda möjligheterna finns. Försvarets ursprungliga plan var att bygga nya utrymmen och stänga Dragsvik 2017. Det var Stefan Wallin som ändrade den planen.

Hur sparar man genom att bygga nytt? Det blir ju dyrare.

– Man kan också tänka sig att flytta Nylands brigad till Kotka. Där finns lediga kaserner när garnisonen stängs.

Är det någon skillnad om de tomma byggnaderna finns i Dragsvik eller i Kotka?

– Skillnaden kan vara den att man i Dragsvik har hittat mögelskador. Det kan bli en dyr räkning för att sanera byggnaderna.

– Men Sannfinländarna har ingenting emot Dragsvik. Vad vore bättre än att bevara garnisonen och de över hundra år gamla, fina byggnaderna. Vi vill inte stänga en enda garnison.

– Dragsvik skulle aldrig ha blivit en politisk fråga om jag inte i en valdebatt inför riksdagsvalet sagt att alla garnisoner bör bevaras, men pressad av debattledaren svarade jag att om någon måste stängas så må det vara Dragsvik.

Varför just Dragsvik?

– För att de negativa militära och regionpolitiska följderna blir minst där. Därför kan Dragsvik stängas, även om Sannfinländarna också är emot det. Dragsvik saknar också djuphamn och övningsområde, Syndalen ligger på 25 kilometers avstånd.

– Därför kan man motivera en stängning. Men när jag förde fram Dragsvik i tv-debatten kunde jag inte ana vilken boll jag satte i rullning.

Vilken boll?

– Följden blev att Stefan Wallin fick skrämselhicka och skrev in i regeringsprogrammet att militär utbildning på svenska måste garanteras. Varför det var så viktigt är obegripligt eftersom språklagen förutsätter ett svenskt truppförband.

– Nästa följd var att Wallin insisterade på att bli försvarsminister. Utan mitt utspel i debatten skulle han garanterat ha prioriterat en annan ministerportfölj. Men nu blev Wallin försvarsminister, blandade sig i beredningen av sparprogrammet, räddade Dragsvik och vilseledde riksdagen. Därför har han hamnat i den soppa han nu är i.

– En konsekvens av hans agerande är att Svenska folkpartiet förlorar de övriga partiernas förtroende. I framtiden är SFP kanske inte längre en lika attraktiv regeringspartner. Tyvärr har debatten också medfört en skiljelinje mellan svensk- och finskspråkiga, men för det kan Wallin skylla sig själv.

Är det inte ni sannfinländare som aldrig missar en chans att förtala svensk service och svenskspråkigas rättigheter?

– Det har vi aldrig gjort. Vi tar avstånd från finlandssvenska privilegier, men inte grundrättigheter.

Svar av redaktionen:

Intervjun är gjord av Staffan Bruun.

På tisdagen sade Jussi Niinistö i både Yles och MTV3:s morgonprogram att "Nylands brigad kunde flyttas till Obbnäs, Kotka eller Kontiolahti". Det var utgångspunkten för intervjun.