Foto: Lehtikuva/AFP/Francois Lo Presti

Arga röster mot Strauss-Kahn i EU-parlamentet

Förre IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn är inbjuden till EU-parlamentet, vilket väcker heta känslor.

– Det känns som man söker sensationer, säger EU-parlamentariker Marita Ulvskog (Socialdemokraterna), som är en av de ledamöter som skrivit brev till talmannen Martin Schulz för att protestera mot Strauss-Kahns medverkan i ett ekonomiskt seminarium nästa vecka.

Strauss-Kahn fick hastigt lämna sitt toppjobb sedan han anklagats för våldtäkt av en städerska på ett hotell i New York. Då grusades också alla hans förhoppningar om att bli näste franske president, något som han just då var favorittippad för.

Rättssaken i USA lades ner, men sedan dess har nya sexanklagelser dykt upp mot Strauss-Kahn i Frankrike. De rättsfallen pågår fortfarande, och är grunden till att Ulvskog tycker att det är olämpligt att han talar i parlamentet.

– EU-parlamentet blir en slags spelplats för honom att använda sig av. Det finns en risk att det blir ett mediespektakel, tror Ulvskog.

Strauss-Kahns fall från toppen har varit brutalt. Sedan han återvände till Frankrike har han hållit låg profil och Socialistpartiet, där han tidigare hade stjärnstatus, har inte bett om hans tjänster i den pågående presidentvalskampanjen.