Foto: Lehtikuva/Jarno Mela

"Katainens förtroende säkrar Wallins sits"

– Jag har svårt att se att regeringen ett tu tre skulle säga till oppositionen att ni har rätt och vi fel. Jag kan inte erinra mig ett sådant fall någonsin. Det beslut regeringen fattat står fast, säger statsvetaren Göran Djupsund om Dragsviksaffären.

Det enda som kunde tvinga Stefan Wallin (SFP) bort från posten som försvarsminister är om statsminister Jyrki Katainen (Saml) gör en helomvändning. Utan statsministerns förtroende skulle Wallin hänga löst, säger statsvetaren Göran Djupsund.

– Frågan om Dragsvik är egentligen avgjord redan. Jag utgår också från att Dragsviksfrågan diskuterats under regeringsförhandlingarna.

Katainen sade i lördags att han ger Wallin sitt fulla stöd. Sannfinländarnas partiordförande Timo Soini sade att partiet kommer att föreslå ett misstroendevotum mot Wallin i riksdagen den här veckan.

– Ifall det är möjligt att göra en förtroendeomröstning om en enskild minister, och om SDP mot förmodan röstar med oppositionen, kan inte statsministern hålla ihop sin egen regering längre. Det skulle innebära att partiet röstar mot statsministern, säger Djupsund.

Men Djupsund anser att det är föga troligt att det inträffar.

"Jugners egna åsikter"

I går sade SDP:s partisekreterare Mikael Jungner att Wallin vilselett riksdagsledamöterna i Dragsviksfrågan. Dessutom kräver Jungner att beslutet om att bevara den svenskspråkiga garnisonen i Dragsvik tas till ny behandling.

– Jungner är vad man inom politiken kallar för en lame duck. Jag tror att det här är hans personliga åsikter och att de inte har någon förankring inom partiet.

En lame duck är en person inom politiken som närmar sig slutet på sin ämbetsperiod. Mikael Jungner har meddelat att han inte ställer upp för omval som partisekreterare.

Jouni Backman, som är ordförande för SDP:s riksdagsgrupp, sade i går att Wallins agerande väcker förvirring. Däremot ville han ännu inte ta ställning till om Wallin vilselett riksdagen i Dragsviksaffären.

Peter Ahlbäck, ordförande för Centerns svenskspråkiga distrikt, sade i går i ett pressmeddelande att försvarsreformen måste behandlas på nytt. I stället för Dragsvik föreslår han tvåspråkig utbildning vid Flygkrigsskolan i Kauhava i Österbotten. I den nya försvarsreformen läggs skolan ned.

Röster inom Centern och Sannfinländarna har krävt Wallins avgång efter att det framkom att han hemlighållit sin påverkan i Dragsvikslösningen. Både stats- och försvarsministern har sagt att beslutet fattades enbart utgående från försvarsmaktens eget förslag. Men i justitiekanslerns utredning framgår det att försvarsmakten hade planer på att flytta Nylands brigad till Obbnäs. Men försvarsmakten bad senare om styrning.

Röstfiske

Enligt Göran Djupsund försöker Sannfinländarna och Centern skapa hopp om att det kanske finns en chans för de garnisoner som stängs.

– Oppositionspartierna har stöd i områdena där garnisoner läggs ned. Det passar Sannfinländarna att en storm seglar upp. Deras siffror faller och de behöver rubriker inför kommunalvalet i höst.

I går uttalade sig också flottiljamiralen Veli-Jukka Pennala positivt om Dragsvik i Turun Sanomat. Enligt honom vill marinen bevara Dragsvik för att se till att tillräckligt många beväringar utbildas. Marinen har kommit fram till att beväringarna från Dragsvik inte skulle få plats i Obbnäs.