Foto: Lehtikuva/AFP

Bin Ladin planerade att döda Obama

Terrornätverket al-Qaidas ledare Usama bin Ladin hade framskridna planer på att låta mörda USA:s president Barack Obama. Den utsedde gärningsmannen var Ilyas Kashmiri, känd för att ha planerat en attack mot danska Jyllands-Posten 2009.

Usama bin Ladin dödades av amerikanska specialsoldater i ett hus i Abbottabad i Pakistan i maj i fjol. Av dokument funna i huset framgår att terrorledaren även hade planer på att upprätta attentatceller i Afghanistan och Pakistan, skriver Washington Post. al-Qaida skulle även skjuta ner ett flygplan med dåvarande befälhavaren för USA:s styrkor i Afghanistan ombord, general David Petraeus.

Även i Danmark

Den utsedde gärningsmannen för Obama-mordet var Ilyas Kashmiri. I ett brev till medarbetaren Atiyah Abd al-Rahman efterfrågade bin Ladin vilka åtgärder Kashmiri vidtagit för att förverkliga planerna. Skälet till att al-Qaida ville fokusera på Obama var att han var "ledare för en otrogen makt" och att mordet skulle skapa kris i USA eftersom vicepresidenten Joe Biden var helt oförberedd, skrev bin Ladin.

Kashmiri, som dödades i juni i fjol av en amerikanskt drönarattack i Södra Waziristan i Pakistan, är ett välkänt namn även i Skandinavien. Han är känd för att ha planerat en attack mot danska Jyllands-Posten 2009 som hämnd för Muhammed-karikatyrerna. Kashmiris plan var att köra fram en lastbil med sprängämnen framför entrén, därefter skulle terroristerna gå in på redaktionen och halshugga de som befann sig där.

Ingen fara

Regeringstjänstemän i USA anser att attentatet mot Barack Obama aldrig skulle ha kunnat genomföras, skriver Washington Post. Detta då nätverket saknar vapen för att skjuta ner flygplan och inte anses ha förmågan att planlägga, organisera och utföra "komplicerade katastrofala angrepp".