Foto: Lehtikuva

Wallin jämförs med Jäätteenmäki

Centerns partisekreterare Timo Laaninen jämför försvarsminister Stefan Wallins sits med fallet Anneli Jäätteenmäki. Det finns större orsak för Wallin att avgå nu än för Jäätteenmäki 2003, skriver Laaninen på Facebook och bekräftar åsikten för Helsingin Sanomat.

Det är i en statusuppdatering på Facebook som Centerns partisekreterare Timo Laaninen skriver att det finns större orsak för försvarsminister Stefan Wallin (SFP) att avgå än det i tiderna fanns för statsminister Anneli Jäätteenmäki (C). Hon ertappades med påstådda lögner och halvsanningar, och miste som en följd av det riksdagens förtroende.

Nu skriver Laaninen på Facebook: "Frågan lyder: har ministern ljugit för riksdagen".  Laaninens eget svar är att det  i fallet Wallin finns mer graverande bevis för lögn än det fanns i fallet Jäätteenmäki.

Försvarsminister Stefan Wallin medgav på fredagen att han styrde försvarsmakten i Dragsvikbeslutet. Samtidigt krävde Centern en utredning av Wallins agerande.

– Frågan om den svenska beväringsutbildningen ansågs behöva politisk styrning. Huvudstaben fick den politiska styrning som den själv bad om, sade försvarsminister Stefan Wallin i går.

Tidigare har han bestridit att beslutet att bevara Dragsvik skulle ha varit en språkpolitisk fråga.

Det var i torsdags som justitiekanslern kom med sitt utlåtande om att försvarsminister Wallin inte var jävig när man beslutade lägga ner sex garnisoner men sparade Nylands brigad i Dragsvik, även om han var medlem i Nylands brigads gille.

Det som fångar uppmärksamheten i JK:s utlåtande är utredningen från försvarsmaktens kommendör Ari Puheloinen. Enligt den föreslog försvarsmakten den 26 oktober att Nylands brigad flyttas till Obbnäs före utgången av 2017. Stycket plockades ändå bort efter att Försvarsministeriet påpekat att bara åtgärder som planerats in under den pågående regeringsperioden förverkligas.

I går gick också de tre centerledamöterna Seppo Kääriäinen, Eero Reijonen och Mikko Savola, samtliga medlemmar i försvarsutskottet, ut med ett pressmeddelande där de kräver klarhet i Wallins agerande.

– Vi vill ha ett svar av regeringen och speciellt av försvarsminister Wallin. Efter det överväger vi eventuella åtgärder, säger ledamöterna.

Också den sannfinländska riksdagsgruppen meddelade i går att den anser att försvarsministern har förlorat sin trovärdighet.