Foto: Pressbild. Författaren Jussi K. Niemelä.

Sannfinländare polisanmäls för hot

Två sannfinländska partiaktiva från Birkaland sprider hotelser på Facebook. Nu har de polisanmälts av författaren Jussi K. Niemelä.

Sannfinländarna Klaus Elovaara och Jani Viinikainen har polisanmälts efter att de hotat författaren, journalisten och människorättsaktivisten Jussi K. Niemelä.

Bägge har anmält för olaga hot och Elovaara dessutom för ärekränkning.

Elovaara och Viinikainen är partiaktiva i Birkaland och har upprepade gånger hotat Niemelä, efter att han kritiserat partiets hatretorik på sin blogg Vallan vahtikoira, maktens vakthund.

I början av december skrev Elovaara och Viinikainen upprepade gånger hotelser mot Niemelä på Facebook. Niemelä kunde själv inte se dem, men fick se dem via bekanta. Vissa av hotelserna har skrivits från en profil vid namn Muovi Aatu, som uppger sig vara legosoldat, där namnet anspelar på Adolf Hitler.

I torsdags gick hotelserna så långt att man hotade flå Niemelä med kniv och meddelade att man försöker ta reda på hans adress för att besöka honom i en större grupp.

Jussi K. Niemelä har kontaktat partiledningen utan att få svar.

Niemelä är oroad över situationen ute på fältet.

– Hatet riktar sig inte bara emot invandrare, asylsökande och etniska och språkliga minoriteter, utan också mot oss som försvarar dem.

Niemelä säger han inte är direkt rädd, men att hotelserna är ytterst motbjudande. Han säger också att hans närkrets, och speciellt hans partner, är mycket oroad över situationen.

Jussi K. Niemelä är också medlem av Finlands PEN, som kämpar för författares yttrandefrihet.

Klaus Elovaara var kandidat för sannfinländarna i riksdagsvalet år 2007. På Facebook meddelar han att han är medlem av den högerextrema rörelsen Suomen Sisu. Jani Viinikainen är suppleant för Sannfinländarnas kretsstyrelse i Birkaland. Tidigare var han också styrelsens sekreterare och kassör, men sparkades efter att han grundat en homofobisk grupp på Facebook.