Foto: Lehtikuva/Beni Köhler

Wallin inte jävig

Justitiekansler Jaakko Jonkka anser inte att försvarsminister Stefan Wallin var jävig när beslutet om försvarsreformen fattades.

Riksdagsledamot Pentti Oinonen (Sannf) ansåg i ett klagomål till justitiekanslern att försvarsminister Stefan Wallin (SFP) var jävig när beslut om nedläggning av garnisonerna fattades eftersom han är medlem i delegationen för Nylands brigads gille.

– Ett truppenhetsgille är inte en i förvaltningslagens jävsregler avsedd part i ett ärende som gäller nedläggning av truppenheter, säger justitiekansler Jaakko Jonkka i sitt beslut.

Enligt Jonkka har medlemskapet i gillet inte skapat en situation som skulle ha skadat tilltron till Wallins opartiskhet.

– På basen av utredningsmaterialet och även med beaktande av det i språklagen föreskrivna kravet på tryggandet av minst en svenskspråkig militär truppenhet kan det inte visas att ett medlemskap i gillets delegation skulle ha påverkat Wallins verksamhet på ett sätt som objektivt sett skulle äventyra tilltron till hans opartiskhet som försvarsminister, lyder Jonkkas motivering.

Beträffande påståendet om att Wallin skulle ha hotat Oinonen och två andra medlemmar i riksdagens försvarsutskott anser Jonkka att det inte finns skäl att misstänka att Wallin vid nämnda tillfälle skulle ha förfarit på ett sätt som uppfyller brottsrekvisiten för olaga hot eller att Wallin annars skulle ha brutit mot sin tjänsteplikt som minister.

– Till justitiekanslerns uppgifter hör inte att bedöma den politiska riksdagsdebattens nyanser och ordval, konstaterar Jonkka.

Wallin säger att justitiekanslerns beslut var väntat. Han hoppas att man nu slutar använda JK som "politikens förlängda arm".

– Vi har länge haft en tyst överenskommelse om att politiska frågor ska hållas på politikens bord. Nu finns tecken på att man försöker använda juridiska auktoriteter när politiken inte räcker till.

Wallin påpekar att Sannfinländarna flitigt vänt sig till JK också i andra frågor.

– Det får inte gå inflation i det här. Det är för allvarliga saker att leka med. Börjar man politisera juridiken är det en olycklig utveckling.