Inget ministerbesked om hemvårdsstöd

Riksdagen fick inga klara besked om hemvårdsstödet av regeringen på torsdagen. Regeringen siktar på att fatta beslut om nya nedskärningar och skattehöjningar nästa vecka och Centern hade legat på hårt för att hemvårdsstödet ska ligga på samma nivå som hittills.

Omsorgsminister Maria Guzenina-Richardson (SDP) svarade bara att Social- och hälsovårdsministeriet inte föreslagit någon sänkning av stödet och att inga beslut är fattade. Samtidigt betonade hon att alla eventuella sparåtgärder fortfarande är föremål för förhandlingar.

Helsingin Sanomat meddelade för några veckor sedan att regeringen planerar nedskärningar i hemvårdsstödet. Enligt tidningens uppgifter är det aktuellt att begränsa stödet så att det bara går till dem som har upp till två år gamla barn. I dagsläget gäller stödet barn upp till tre år.

Centern har traditionellt försvarat hemvårdsstödet kraftigt och tog redan på onsdagen ställning för att det ska ligga kvar på minst den nivå som gäller nu.

–Alltid då SDP eller Samlingspartiet har regeringsansvaret har detta hemvårdsstöd för små barn försvagats och alltid när Centern har haft regeringsansvaret har antingen mängden eller andra faktorer i stödet gjorts bättre, sade gruppordförande Kimmo Tiilikainen då.