Foto: AFP/Lehtikuva. En talande gest från Luxemburgs premiärminister och Eurogruppens ordförande Jean-Claude Juncker. Mannen till vänster är Spaniens finansminister Luis De Guindos.

Spanskt budgetglapp under lupp

Greklands nya stödpaket är mer eller mindre i hamn. Nu flyttas fokus till Spanien och Nederländerna.

Strax innan euroländernas finansministrar inledde sitt möte i Bryssel meddelade Aten att avtalet med de privata långivarna om skuldnedskrivningar är i hamn. Redan i fredags kunde ministrarna pricka av en lång lista med åtgärder som Grekland lovat göra för att få nya lån på 130 miljarder euro, utöver de 110 miljarder som landet fick 2010.

Allt är därmed på plats för att Aten ska få sina pengar. Enligt Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble kan paketet undertecknas senare i veckan.

– Det finns inte längre någon tvekan, sade han inför mötet.

Också Nederländerna i trubbel

Den spanske finansministern förväntades få det hett om öronen under kvällen. Hans regering ska få ned budgetunderskottet till 4,4 procent i år, om den ska följa EU-kommissionens påbud. Men eftersom fjolårets underskott blev betydligt större än väntat – 8,6 i stället för 6,0 – anser regeringen att 5,8 procent är ett mer realistiskt mål. Varje procentpunkt innebär trots allt åtgärder som drabbar det spanska samhället, som redan lider av recession och skyhög arbetslöshet.

Nederländerna, som normalt hör till disciplinivrarna, har också fått problem att uppfylla sitt underskottsmål. Där komplicerar ett besvärligt parlamentariskt läge det hela och en regeringskris hotar runt hörnet.