Foto: AFP/Lehtikuva/Toshifumi Kitamura

Tyst minut för offren på årsdagen av japanska tsunamin

Japan stannade i dag upp för att hedra de närmare 20 000 som dog i jordbävningskatastrofen för exakt ett år sedan. Sorgen blandades med ilska när tiotusentals japaner krävde ett slut på kärnkraften.

På Nationalteatern i Tokyo hölls en ceremoni där kejsarparet, klädda i svart, deltog. När klockan blev 14.46 lade sig tystnaden över rummet och deltagarna böjde sina huvuden.

I nordöstra Japan samlades tårögda familjer i städer och byar i för att hedra de omkomna. Det var där som katastrofen drabbade värst när de enorma tsunamivågorna svepte in över land och förstörde allt i sin väg.

Spolades bort

I staden Ishinomaki besökte allvarliga människor gravar där deras nära och kära vilar.

- Min hustru spolades bort av tsunamin. . .  Jag är ledsen. Jag har ingen att tala med längre, sade Keishitsu Ito som kom med blommor för att hedra sin bortgångna livskamrat.

Staden var en av de värst drabbade; omkring en femtedel av katastrofens offer skördades här.

Över hela Japan samlades också tiotusentals människor för att demonstrera mot en överhet och en industri som i generationer sagt att kärnkraften är ofarlig. Bara i Tokyo bildade 12 000 människor en ring runt parlamentsbyggnaden och krävde kärnkraftsstopp.

Stoppa reaktorerna

Samtidigt pågick en demonstration utanför energijätten Tepcos huvudkontor i Tokyo.

- Stoppa alla reaktorer nu, skanderade de protesterande i kör.

Till Okuma, nära det havererade kärnkraftverket i Fukushima, kom många busslaster med människor som tvingats fly området. Tv-bilder visade anhöriga i full skyddsmundering hålla en ceremoni för dem de förlorat.

Jordbävnings- och tsunamikatastrofen förvärrades av härdsmältor i tre reaktorer i det Tepco-ägda Fukushima Daichii-verket. Tiotusentals människor tvingades fly från sina hem när radioaktivt nedfall spyddes ut i omgivningen.